h

Crisisgeld voor nieuwbouw

19 augustus 2009

Crisisgeld voor nieuwbouw

Zaanstad ontvangt bijna 1,5 miljoen euro uit Haags stimuleringsfonds

door: Willem Croese

ZAANDIJK – Minister Eberhard van der Laan van Wonen, Wijken en Integratie heeft 1.466.500 euro gestort in de kas van de gemeente Zaanstad in het kader van het stimuleringsfonds ‘Woningbouw’. Met dit geld moeten projecten vlot getrokken worden die dreigen te stagneren en het is ter bevordering van de werkgelegenheid in de bouw.

De regering stelt totaal 350 miljoen beschikbaar in drie termijnen. Opdrachtgevers die voor 25 maart 2009 een bouwvergunning hebben gekregen van de gemeente komen hiervoor in aanmerking. Tot 15 juli heeft wethouder Piet Keijzer de tijd gekregen om zijn aanvraag in te dienen voor koop- en huurwoningen boven de liberalisatiegrens.
De rijksoverheid heeft nu de financiële impuls gegeven voor de Zaanse projecten Kop Noordsche Bos, Poort Saendelft, Deelplan 5c Saendelft en Plan Molenaar. Totaal kunnen 179 woningen gegarandeerd gebouwd worden.
,,Wij hebben een mooi deel van het fonds van minister Van der Laan naar ons toe weten te trekken door tijdig met goede voorstellen te komen. Ook ik vind het heel belangrijk dat de werkzaamheden in de bouw doorgaan. Alleen zo kunnen wij de banen behouden en voorkomen dat de sector leegloopt. Bovendien moeten wij straks in betere tijden voldoende geschoold personeel hebben in de bouw. Die kennis en ervaring behouden is nu essentieel”, zegt Piet Keijzer vandaag in een gemeentelijk persbericht.
Op 2 juli laat de wethouder weten in het SP Zaanstreek interview ‘Overheidshulp nieuwbouw noodzakelijk’: ,,Verder moeten wij zorgen dat er geen geld voor deze regeling verloren gaat, want anders gaat het terug naar de minister van Financiën en is het weg uit de volkshuisvesting.”
De SP’er is op dat moment niet helemaal tevreden met de regeling, want de inschrijving zou op gokken lijken: ,,Ik vind dit van de zotte, want het is een marktkoopmanmentaliteit. Ik begrijp wel dat je met zoveel mogelijk euro's bouwvakkers aan het werk wilt houden, maar als je voor een project 1000 euro per huis vraagt gaat het toch wel door.”
Niettemin kan de gemeente Zaanstad zelf bepalen hoe de 1,5 miljoen euro besteed wordt, zolang de bouw maar voor 1 januari 2010 is gestart. Op die manier hoopt de wethouder toch de woningbouwopgave van ruim 700 nieuwe woningen per jaar te realiseren.

U bent hier