h

De Wereldmoeders in Zaanstad

17 september 2009

De Wereldmoeders in Zaanstad

Loop zaterdag 19 september mee!

Door: Anna de Groot

Omdat wij het belangrijk vinden dat overal ter wereld zwangerschap en bevalling succesvol en vooral gezond verlopen, omdat wij vinden dat mensen elders in de wereld hetzelfde recht hebben op goede zorg tijdens zwangerschap en bevalling als in Nederland (ik ben per slot van rekening net oma geworden en mijn dochter werd uitstekend verzorgd) en omdat wij als Zaanse raadsleden graag een stukje van Millenniumdoel 5 willen verwezenlijken hebben Sevinç Kük (GroenLinks), Anneke Grondman (CDA) en ik (SP) de Estafette voor Wereldmoeders naar Zaanstad gehaald.
Zaterdag 19 september om 13.30 uur vertrekt – na een toespraakje van wethouder Ootjers – de karavaan vanaf de Gedempte Gracht in Zaandam (bij V&D) voor een wandeltocht van ongeveer een uur door het centrum van Zaandam. Iedereen kan aansluiten. Ook Hadassah de Boer zal meelopen.

Het niet op tijd krijgen van zorg en het niet krijgen van goede zorg tijdens zwangerschap en bevalling zijn de belangrijkste oorzaken van moedersterfte. Weet je niet wat er met je lichaam gebeurt en dat je zorg nodig hebt, dan zoek je niet op tijd zorg. Zijn de wegen slecht dan kun je niet op tijd zorg bereiken. Ben je bij de zorginstelling dan moeten er personeel en medische middelen zijn om de nodige zorg te krijgen.

In Afrika en Azië moeten zwangere vrouwen vaak uren lopen naar de dichtstbijzijnde medische post. In Afrika is de kans dat een vrouw overlijdt als gevolg van zwangerschap of bevalling één op 26. Simpelweg omdat er geen goede begeleiding is en geen transport naar het ziekenhuis. Zo sterven jaarlijks een half miljoen moeders.

Millenniumdoelen

In het jaar 2000 hebben regeringsleiders van 189 landen afgesproken om vóór 2015 de belangrijkste wereldproblemen aan te pakken. Hiervoor zijn acht Millenniumdoelen vastgesteld. Een daarvan is het terugdringen van moedersterfte. In Nederland hebben verschillende gemeenten toegezegd zich voor de Millenniumdoelen in te zetten. Zaanstad is nog geen Millennium Gemeente, maar de gemeenteraad in meerderheid, waaronder de SP- fractie, wil graag dat Zaanstad dit wordt.
Millenniumdoel 5 stelt dat de moedersterfte met 75% moet zijn afgenomen in 2015 t.o.v. 1990. Veel landen werken hier aan maar het gaat niet hard genoeg. In 1990 overleden 572.000 vrouwen. 75% minder is 143.000 vrouwen in 2015. In 2005 overleden nog steeds 533.000 vrouwen. In dat tempo wordt millenniumdoel 5 niet gehaald.

Estafette voor Wereldmoeders

De Estafette voor Wereldmoeders is een initiatief van Simavi, Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), vele Millennium Gemeenten, het serieus leuke tijdschrift Esta, de Nationale Postcode Loterij, WellWater, diverse campings en heel veel bekende vrouwelijke en mannelijke estafettelopers.

KOMT ALLEN!

U bent hier