h

Leren leuker dan thuiszitten

28 september 2009

Leren leuker dan thuiszitten

Negentig procent van Zaanse ex-inburgeraars wil verder leren in de Nederlandse taal

Door: Willem Croese

ZAANDIJK – De eerste 130 cursisten hebben hun inburgeringsdiploma op zak. De nieuwe Nederlanders hebben met glans het staatsexamen gedaan. Voor Zaanstad en de onderwijsaanbieders Prins & Heida en Tiff Company reden om een klein feestje te houden in het gemeentehuis. Integratie wethouder Piet Keijzer deelt ook mee in de feestvreugde.


Piet Keijzer tevreden over resultaten
Foto: Ron Visser

Schoorvoetend lopen de eerste cursisten de raadszaal binnen. Zij nemen midden in de zaal plaats. In één keer 130 mensen ontvangen blijkt praktisch onmogelijk, omdat de ruimte beperkt is. Teamleider Inburgering, Daniëlle Goudriaan laat de geslaagden per onderwijsaanbieder naar het gemeentehuis komen. De ex-leerlingen van Prins & Heida zijn als eerste aan de beurt en die van Tiff Company later op de dag.

Examen

Om de moeilijkheidsgraad te testen wordt door Daniëlle Goudriaan een drietal examenvragen gesteld aan Piet Keijzer. Hij heeft duidelijk moeite met de eerste twee, want de antwoorden zijn onjuist. De aanwezigen gniffelen hierom, maar de derde vraag weet de wethouder wel juist te beantwoorden. Deelnemers aan de inburgeringscursus moeten namelijk tussen de 18 en 65 jaar zijn, geen Nederlands paspoort hebben en ook geen diploma’s.
,,Je moet veel weten als Nederlander. Ik weet niet of ik het inburgeringsexamen gehaald zou hebben”, opent hij zijn toespraak. Waar Nederlanders een heel leven over doen, maken inburgeraars zich in een korte periode alle gebruiken, gewoontes, omgangsvormen, cultuur en taal eigen. Hij noemt het succes van de cursisten een ‘topprestatie’ en feliciteert daarom iedereen met de behaalde resultaten.

Leren

Uit onderzoek van onderwijsaanbieder Prins & Heida blijkt dat 90 procent van de Zaanse ‘ex-inburgeraars’ graag de Nederlandse taal verder wil leren, zodat de positie op de arbeidsmarkt nog beter wordt. De Turkse Birsel Atasaver is één van de geslaagden. Zij volgt een opleiding klassenassistent en wil graag in dat vak haar brood verdienen.

Birsel Atasaver ook geslaagd
Foto: Ron Visser

De inburgeringscursus heeft zij niet alleen leuk gevonden, maar ook heel handig. Ze kent nu nog meer culturen en het Nederlands spreken gaat haar goed af. ,,Leren is leuker dan thuiszitten. Voor veel vrouwen is kinderopvang wel erg belangrijk, want anders kunnen zij niet naar de cursus”, is haar stelling.

De diploma’s zijn op een eerdere datum bij de onderwijsaanbieders uitgereikt. Na afloop van de feestelijke bijeenkomst in het Bannehof krijgt iedereen een roos en een cadeautje van Zaanstad. In de foyer praten de nieuwe Zaankanters na met docenten, ambtenaren en de wethouder onder het genot van een drankje en een hapje. Ervaringen en toekomstplannen worden uitgewisseld, daarna gaat een ieder zijn of haar kant op in de maatschappij.

U bent hier