h

Wouter Bos graait 2,5 miljoen uit kas Zaanstad

23 september 2009

Wouter Bos graait 2,5 miljoen uit kas Zaanstad

Wethouder Piet Keijzer: ,,Weer een poging tot diefstal door het Rijk”

Door: Willem Croese

ZAANDIJK – Voor de bestrijding van jeugd- werkloosheid stort Staatssecretaris van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Jetta Klijnsma op 9 september 1,1 miljoen euro op de bankrekening van Zaanstad. Nog geen week later graait Wouter Bos, Minister van Financiën, 2,5 miljoen euro uit de kas van de gemeente. Wethouder Piet Keijzer noemt deze truc een sigaar uit eigen doos.

,,In gewone mensentaal zou je kunnen spreken van een serieuze poging tot diefstal. Ik heb het over een onbetrouwbare Rijksoverheid”, reageert de SP'er boos. Tijdens de laatste Prinsjesdag heeft het kabinet Balkenende aangekondigd de gemeentelijke reserves voor de Wet werk en bijstand (Wwb) met vijftig procent af te romen op het 'werk' gedeelte.
Gemeenten mogen nu nog financiële reserves aanleggen tot een maximum van 75 procent van de jaarlijkse bijdrage uit Den Haag. Dit extra geld kan de lokale overheid inzetten wanneer de tijd er rijp voor is. Het kabinet staat over enige tijd nog slechts 25 procent reservegeld toe.
Piet Keijzer: ,,Die vermindering kan ik voor een deel billijken, want het bewuste geld moet aan het juiste doel besteed worden. Dood op de plank laten liggen is geen optie. Maar de gaten die in de Rijksbegroting zijn ontstaan worden in dit lopende jaar mede gevuld door 2 ½ miljoen uit onze kas te halen. Het is een schande de spelregels nu drastisch te veranderen.”
Helemaal nieuw is dit alles niet, want op tien september vorig jaar meldt de Zaanse wethouder al op de SP Zaanstreek website over deze constructie. ,,Wij houden ons aan de voorschriften en ik moet zeggen zelfs op een zeer slimme manier. Geen financiële tekorten. Er zijn zelfs bonussen voor Zaanstad. Nu anderen niet goed genoeg gehandeld hebben mogen wij bijspringen. Solidariteit prima, maar hier moet Wouter Bos, minister van Financiën, zelf eens in de buidel tasten.”
De Groningse wethouder Peter Verschuren (SP) ziet zelfs veertien miljoen euro verdwijnen. Het geld is daar bestemd voor re-integratie. Hij spreekt in een artikel op 22 september op de website 'Binnenlands Bestuur' zijn verontwaardiging uit. ,,Als mijn dochter afspreekt dat zij een spijkerbroek gaat kopen en daarvoor geld spaart, kan ik dat toch ook niet afpakken met het argument dat ik even krap zit?”
Zijn Zaanse collega Piet Keijzer zegt dat die uitspraak de kern van het verhaal is. Overigens de 1,1 miljoen euro van Jetta Klijnsma wordt gewoon voor jeugdwerkloosheid ingezet. Het verdwenen reservegeld kan door toedoen van de regering in Zaanstad niet gebruikt worden voor werkgelegenheidsplannen.

U bent hier