h

Redding Zaanse Schans in zicht?

12 oktober 2009

Redding Zaanse Schans in zicht?

Eerst beeldkwaliteits- en bestemmingsplan en dan besluiten

Door: Guus Moot – SP Zaanstad-raadslid

Molens en houten huizen horen van oudsher bij de Zaanstreek. Dit karakteristieke beeld is vandaag de dag nog te zien op de Zaanse Schans. Voor de Stichting Zaanse Schans en de gemeente Zaanstad is het moeilijk om deze locatie financieel te onderhouden. Op 2 juli dit jaar heeft Stadsherstel Zaanstreek voor 23 woningen en enkele kavels een voorlopig koopcontract getekend.


Blik op de Zaanse Schans vanaf de Zaan
Foto: Willem Croese

De overname geeft de Zaanse Schans nieuwe kansen. Stadsherstel Amsterdam NV en woningbouwcorporatie Parteon hebben zich verenigd in Stadsherstel Zaanstreek. Deze zet vindt de SP-fractie goed om het Zaans erfgoed te beschermen en zelfs te bewaren voor de toekomst.
Het onderhoud aan de Zaanse Schans loopt nu achter door onvoldoende financiële middelen. Zaanstad en de Stichting Zaanse Schans hebben een onderzoek hiernaar laten doen. De conclusie is dat er een kostendekkende oplossing moet zijn om nog meer toeristen naar de Zaanstreek te trekken. Voor de lokale economie is het beter dat de bezoekers langer in de streek blijven.
De vraag is hoe de Zaanse Schans nog aantrekkelijker wordt en welke plannen Stadsherstel hiervoor heeft. Komen er hotels? Of andere mogelijkheden? Om dit te kunnen bepalen pleiten wij voor een zogenaamd beeldkwaliteitsplan, waarin wordt vastgesteld door de gemeenteraad wat wij wel of niet willen. Vervolgens kunnen wij een nieuw bestemmingsplan Kalverpolder aannemen.
Dan pas kan de raad besluiten wat er in en rond de Zaanse Schans moet gebeuren. Ook de SP-fractie vindt dit de juiste weg om te bewandelen. Zo gaat het gebeuren.

U bent hier