h

Zetje in de rug

24 oktober 2009

Zetje in de rug

Redersstraat solidair, strijdbaar en verdraagzaam

Door: Willem Croese

Zonder psychologie van de koude grond te willen bedrijven is de vraag hoe solidair, strijdbaar en verdraagzaam mensen zijn. Een veel gehoorde opmerking is dat mensen niets meer voor elkaar over hebben. En de jeugd is helemaal de boosdoener. Hoe harder dit wordt geroepen, des te meer de mensheid dit gelooft. Maar is dit alles waar en kan het anders?
Neem de Redersstraat in de Zaandamse Rosmolenwijk, die bestaat slechts uit 24 flatwoninkjes, twee winkeltjes, zes garageboxen en vier afvalpunten. Aan weerszijden van de weg staan lindebomen. De straat stuit aan de ene kant op de drukke H. Gerhardstraat en aan de andere kant op het L.T. Roggeplein. Op het eerste gezicht een rustig straatje vlakbij het centrum van Zaandam.
Omliggende flatgebouwen zijn gerenoveerd, uitgezonderd die van het L.T. Roggeplein. Het verschil met de Redersstraat is duidelijk zichtbaar. De portieken zijn verouderd. De toegangsdeuren zijn aan een schilderbeurt toe. Ondanks een schoonmaakcontract zijn de trappenhuizen vies. Maandelijks betalen bewoners een bijdrage hiervoor in het potje servicekosten. Beschimmelde badkamers behoren tot een andere dagelijkse ergernis.
Op straat zwerft veel vuil. De Redersstraat is een tochtgat. Grof vuil wordt door Jan-en-Alleman gedumpt naast één van de vier containers. De gemeentereiniging leegt deze twee keer per week. Schoonmaakauto's van Zaanstad komen zelden of nooit in de straat. Het vuil stapelt nog meer op.
Voor jongeren uit de wijk zijn de tegenover elkaar liggende garages in het straatje een waar eldorado. De garagedeuren dienen als doel voor het voetbalspel. Het geknal is niet alleen oorverdovend, maar levert ook veel schade op. De jongens wegsturen heeft weinig zin, want zij kunnen door de sloop in de wijk weinig kanten op. Een voetbalkooi op het L.T. Roggeplein zou een uitkomst kunnen bieden.
Al met al ingrediënten genoeg om als bewoners onverschillig naar de eigen leefomgeving te kijken. Mopperen op de gemeente en de woningbouwcorporatie is wat rest. En daar is de wereld van 'ieder voor zich en God voor ons allen'.
Toch hebben vijf bewoners het initiatief genomen om aan de slag te gaan in de Redersstraat. Zij verwerven bij de corporatie Parteon de status van 'bewonerscommissie' en de overige bewoners stemmen hiermee in. Uit een door de commissie gehouden enquête blijkt dat 95 procent van de mensen in de straat wil blijven wonen.
De eerste zichtbare stap wordt gemaakt door op 23 maart dit jaar een schoonmaakactie te houden. Dit wordt later nog eens herhaald in mei en september. Achter het flatgebouw is een binnentuin, waar vooral in de zomer gebruik van gemaakt wordt. Kinderen spelen daar. Volwassenen zitten in de zon te keuvelen.
In samenspraak met de bewonerscommissie schakelt Parteon de Stichting De Bakkerij in. Kinderen uit de buurt worden opgeleid tot 'straatportiers'. Zij leren hoe je met jouw buurt moet omgaan. Als project beschilderen ze een blinde muur in de binnentuin, wat een vrolijk geheel vormt. Op verzoek van de commissie worden in opdracht van Parteon picknicktafels geplaatst. De tuin wordt aantrekkelijker.
De sloop van de Redersstraat wordt door de corporatie ontkend. Parteon laat op dringend verzoek van de bewonerscommissie schriftelijk weten dat er geen sprake is van sloop. Over renovatie wordt niet gesproken, maar dat volgt wellicht. Ineens gaan bewoners hun stulpjes schilderen en behangen. Op straat spreken zij elkaar aan over hun woningen en de leefbaarheid. De mentaliteit verandert.
In de feestzaal La Breche in Wormerveer krijgt de Bewonerscommissie Redersstraat op 14 oktober van de Vereniging Bewonersraad Parteon de 'Aanmoedigingsprijs 2009'. Met een cheque van € 1000,00 onder de armen keren de Zaandammers huiswaarts.
De aanmoediging is niet tegen dovemansoren gezegd. Op dinsdag 20 oktober verschijnt een groot artikel in het Noordhollands Dagblad onder de kop 'Dit is de Zaanse Jordaan'. RTVNH maakt op vrijdag 23 oktober tv-opnamen voor het programma 'De Buurtbus', dat op woensdag 28 oktober wordt uitgezonden.
Speciaal voor de televisie organiseert de bewoners- commissie een extra schoonmaakactie. Sommige bewoners nemen vrij van hun werk en anderen zeggen afspraken af. Iedereen wil de Redersstraat in een goed daglicht zetten door een punt te maken dat je als bewoners samen er wel degelijk iets van kan maken. En dat is gelukt.
De saamhorigheid is sterk gegroeid in het straatje. Mensen helpen elkaar en ze hebben wat over voor het algemene doel. Solidariteit, strijdbaar- en verdraagzaam- heid zijn gemeengoed geworden in de Redersstraat. Zelfs in een buurt als deze kunnen mensen prettig samenleven. Zwart of wit en jong of oud. Het maakt niet uit.

U bent hier