h

Geen reuzen ROC in Noord-Holland

24 november 2009

Geen reuzen ROC in Noord-Holland

Fusie Regio College en Horizon College gaat niet door

Door: Carla Schuddeboom

Het bedrijfsplan voor de nieuwe ‘ROC Noord-Holland’ was al klaar. Mèt bijlagen ruim driehonderd bladzijden. Maar het is niet meer nodig; de voorgenomen fusie in Noord-Holland, die tot een beroepsonderwijs gigant met 21.000 leerlingen zou leiden, gaat niet door.

Op 4 september vorig jaar tekenden het Regio College in Zaandam en het Alkmaarse Horizoncollege een overeenkomst om met elkaar te fuseren. Tegen deze plannen bestonden wel bezwaren onder de docenten en de leerlingen, maar openlijk vorm kregen die bezwaren niet. Het zelfde gold voor de gemeentelijke politiek in Zaanstad – afwijzing bij SP en CDA, vraagtekens bij enkele andere partijen. De gemeentelijke politiek heeft namelijk niets in te brengen in het beleid van het voortgezet onderwijs.

Dat ligt anders in de landelijke politiek. Daar hamert Jasper van Dijk (SP) in bijna elk onderwijsdebat op de vele nadelen van een doorgeschoten schaalvergroting in het onderwijs. Samen met de PvdA kreeg hij vorig jaar een meerderheid voor het voorstel om alleen nog toestemming te geven voor onderwijsfusies als die aan een hele reeks voorwaarden voldoen (‘nee,tenzij..’). Terwijl op het ministerie aan deze ‘fusietoets’ werd gewerkt, werkten echter ook de beide Colleges rustig verder aan hun plannen. Met bovengenoemd bedrijfsplan als resultaat. Zij hadden het nu niet meer over een fusie, maar over een ‘bestuursoverdracht’, en dachten zo misschien de fusietoets en de daarbij behorende politieke discussie te kunnen omzeilen. De Centrale Medezeggenschaps Raad (CMR) van het Regio College ging akkoord met dit plan, de CMR van het Horizon College niet.

Toen Jasper van Dijk onlangs bij de behandeling van de onderwijsbegroting met dit bedrijfsplan zwaaide, bleek het nog niet bij het ministerie te zijn ingediend. De SP kreeg de PvdA en het CDA mee in een vrij algemene afkeuring (‘zo kan dat niet’). De plannen zouden wel degelijk aan een fusietoets onderworpen moeten worden. Eén van de criteria in die toets is dat een instelling financieel op omvallen staat. Dit is hier niet het geval. Een andere eis is dat de Medezeggenschapsraden akkoord zijn. Dit was bij het Horizon College ook niet het geval. Het Horizon College heeft er nu een punt achter gezet.

Intussen is het Regio College tonnen kwijt aan advocaten, notarissen, accountants en andere adviseurs. Aan wie wordt er nu verantwoording afgelegd over die uitgaven?

U bent hier