h

Wonen in Jedelooschool

3 november 2009

Wonen in Jedelooschool

SP-wethouder Piet Keijzer: ,,Het is niet allemaal zonder hobbels gegaan”

Door: Willem Croese

ZAANDAM – Waarin ooit leerlingen een ambachtelijk vak hebben geleerd betrekken binnenkort de eerste bewoners de voormalige Jedelooschool. Zowel het hoofdgebouw als de conciërgewoning zijn omgebouwd tot appartementen. Op de gevel staat nu 'Jedeloo Woongebouw'. Afgelopen zaterdag heeft wethouder Piet Keijzer het vernieuwde pand geopend.


Opening Jedeloo Woongebouw
Foto: gemeente Zaanstad

Als vertegenwoordiger van de gemeente Zaanstad is hij blij dat ook in een tijd van economische crisis nieuwe woningen opgeleverd worden. ,,De wachttijd voor starters is bijna zeven jaar en voor doorstromers zeventien jaar. Vooral mensen met een smalle beurs verdienen onze zorg en aandacht. Meer duurdere woningen zorgen voor doorstroming, zodat er ruimte komt aan de onderkant van de woningmarkt.”
Acht woningen zijn te koop en twintig stuks worden verhuurd. De wethouder vindt het behoud en het hernieuwde gebruik van het oude schoolgebouw belangrijk, want zo krijgt cultureel erfgoed ook een goede toekomst. Door het destijds gesloten karakter heeft het statige pand in de jaren zeventig de bijnaam Colditz gekregen. Nu wordt het juist open met een plein, dat een ontmoetingsplaats moet zijn voor nieuwe en huidige bewoners in de buurt.
,,Het is niet allemaal zonder hobbels gegaan”, zegt Piet Keijzer. Ondanks bezwaarprocedures zijn Parteon en Heddes Bouw in gezamenlijk overleg met de gemeente en de buurt gestart met het verbouwen. Een brand in de leegstaande school heeft dat proces bespoedigd en zo is het hoofdgebouw bespaard gebleven van verval. In het voorjaar van 2010 worden aan de westkant nog 36 eengezinswoningen gebouwd. De bouwvergunning is hiervoor rond.

U bent hier