h

Woningmarkt praktisch op z'n kont

3 november 2009

Woningmarkt praktisch op z'n kont

SP-raadslid Guus Moot: ,,Minder slopen en meer renoveren.”

Door: Willem Croese

KROMMENIE – De woningmarkt ligt volgens SP-raadslid Guus Moot 'praktisch op z'n kont'. Ongeveer 360 huizen staan in Zaanstad te koop. Huren is moeilijker geworden, want steeds meer mensen zoeken via deze weg een dak boven het hoofd. Nieuwbouw laat door de crisis op zich wachten. Stoppen met slopen, renoveren en goedkopere woningen bouwen zijn enkele oplossingen voor het probleem.

,,Banken zijn de oorzaak van de crisis, maar ze eisen zeventig procent verkoop op papier voordat kredieten verstrekt worden aan opdrachtgevers om te kunnen bouwen”, zegt de SP'er met een diepe zucht. Het Zaanse college van B en W garandeert voor dertig procent de bouw.
De gemeente koopt die woningen op met een korting tot vijftien procent om ze te laten verhuren door woningbouwcorporaties. Binnen zes jaar moeten deze huizen echter verkocht worden. Hiermee keert de tijd van gemeentelijk huizenbezit niet helemaal terug, maar het is wel een zet in de rug om de woningbouw te stimuleren.

Splitsen

Huizen met een prijskaartje boven de drie ton worden volgens Guus Moot niet of nauwelijks verkocht. ,,In de middenklasse staan de woningen wat langer te koop, maar het stroomt door. De Betaalbare Koopwoningen Zaanstad (BKZ) doen het daarentegen heel goed. Ik steun het voorstel van het college om de norm op te schroeven naar 250.000 euro, want dan kun je nog meer starters en doorstromers bereiken.”
In de gemeenteraad heeft de SP'er gepleit voor het tijdelijk splitsen van grote woningen met een huur boven de 650 euro. Zijn insteek is om zo meer mensen aan woonruimte te helpen totdat er voldoende huizen zijn gebouwd. Het plan heeft het niet gehaald.

Goedkopere woningen

,,Het aantal kleine gezinnen neemt de komende dertig jaar toe. Meer mensen zoeken dus een huis en daar is in de Woonvisie geen rekening mee gehouden. Er moeten meer woningen gebouwd worden in de goedkope- en middenklasse. Verder moet je grondspeculatie tegengaan door onder meer de erfpacht opnieuw in te voeren. Dit voorkomt overigens ook dat mensen nog meer financiële problemen krijgen bij bijvoorbeeld funderingsherstel”, stelt Guus Moot.
Door de gemeente moet naar zijn mening gesproken worden met projectontwikkelaars over het bouwen van goedkopere woningen. Als voorbeeld geeft het raadslid de Amsterdamse wijk IJburg, waar in plaats van circa 40 dure woningen 120 betaalbare woningen komen.

Kale plekken

,,Minder slopen en meer renoveren”, geeft de SP'er als een andere oplossing. Hij mist echter in de gemeentelijke begroting het begrip renovatie. Bouwplannen moeten naar zijn volle overtuiging aangepast worden, zoals men nu voor ogen heeft met de Zaandamse wijk Poelenburg.
Niettemin worden in Zaanstad voornamelijk sociale huurwoningen gesloopt. Corporaties als Parteon lopen vast op nieuwbouw, omdat ze onvoldoende financiële middelen hebben of kredieten krijgen. De resultaten zijn kale plekken, die omheind zijn met hekken.
Guus Moot: ,,In volkswijken als de Rosmolenbuurt zijn de sociale gevolgen groot. Denk aan onveiligheid en brandstichting, maar ook aan de kinderen van omliggende woningen. Zij kunnen geen kant op. Het is onverantwoord om die plekken leeg te laten. Maak er dan tijdelijk parkjes van. Zo houd je de leefbaarheid in een buurt nog enigszins hoog.”

Door goedkopere woningen te realiseren hoopt het raadslid ook de werkgelegenheid in de bouw op gang te brengen. Het mes snijdt zo aan twee kanten. De werkloosheid onder bouwvakkers neemt af en betaalbare huisvesting neemt toe.

U bent hier