h

Crisisgeld helpt Zaanse nieuwbouw

30 januari 2010

Crisisgeld helpt Zaanse nieuwbouw

Wonen wethouder Piet Keijzer wil door met ingezette koers

Door: Willem Croese

WESTZAAN – Het slaan van de eerste paal voor een nieuw project is voor bouwers en toekomstige bewoners bijna altijd een feestje. De werkgelegenheid in de bouw staat nu onder druk door de economische crisis en er is een grote behoefte aan meer woningen. Die keerzijde van de medaille lijkt in Zaanstad redelijk onder de knie te zijn. Met de hulp van crisisgelden wordt de woningbouw minimaal op peil gehouden. In het jaar 2009 zijn er zelfs meer woningen opgeleverd dan gepland.


Eerste paal De Molenaer in Westzaan
Foto: Ron Visser

Voor de periode 2005 – 2009 heeft het college met de gemeenteraad afgesproken 4100 woningen te bouwen. Met een gemiddelde van ruim 800 stuks per jaar is die doelstelling ruimschoots gehaald. De klapper zit in het jaar 2009, want met 1317 opgeleverde woningen is het eindresultaat gestegen naar 4494. De Zaanse wethouder Wonen Piet Keijzer is dolgelukkig hiermee. Niet alleen omdat meer woningzoekenden hun stulpje kunnen betrekken, maar ook voor de bouwvakkers die hun werk behouden.

Crisisgeld

Toch blijft het doemscenario om de hoek loeren dat het mis kan gaan. Minister Eberhard van der Laan van Wonen heeft in het kabinet Balkenende IV bedongen dat er zogenaamde 'crisisgelden' beschikbaar gesteld worden om de woningbouw voor zover mogelijk uit het slop te halen. Gemeenten kunnen een beroep doen op dit speciale fonds.
SP-wethouder Piet Keijzer heeft alles op alles gezet door corporaties, ontwikkelaars en bouwbedrijven op één lijn te krijgen, zodat de extra financiering voor nieuwbouwprojecten binnengehaald wordt.
Voor de eerste tranche – oftewel het eerste deel – heeft hij het crisisgeld toegezegd gekregen door de minister. De bouw moet voor 1 januari 2010 zijn gestart. Om hieraan te voldoen is het Plan De Molenaer in Westzaan voor die datum begonnen, al moeten er nog aangrenzende bedrijfspanden gesloopt worden.

Modderspatten

Op vrijdagochtend 29 januari hebben kopers, bouwers en de wethouder symbolisch hiervoor de eerste paal geslagen. Ondanks de regen en kou verschansen zo'n zestig mensen zich rond de bouwplaats aan het Westzaanse Zuideinde. De meesten schuilen onder hun paraplu en hebben de kragen van hun jassen hoog in de nekken staan.
Léon Guijt van de Zaanse Ontwikkelings Maatschappij (ZOM) roept acht mensen inclusief Piet Keijzer naar voren om mede namens de gemeente en zusterorganisatie de Zaanse Bouw Maatschappij (ZBM) handmatig de plechtigheid te voltooien. Dikke touwen hangen aan een houten constructie waarmee de paal in de grond geslagen wordt. Medewerkers van Vroom Funderingstechnieken tellen keurig af totdat de paal ver genoeg in de grond zit.
Na afloop inventariseren de eenmalige heiers de modderspatten op hun kleding. Een toekomstige bewoonster van het complex kan haar spierwitte broek in de was doen. De wethouder en anderen vegen hun handen af. De klus is geklaard.

Berini-brigade

Even verderop aan het Zuideinde in een gerestaureerd Zaans pand drinken de aanwezigen een kop koffie en eten een gebakje, terwijl Piet Keijzer zijn toespraak houdt. Hij opent met de mededeling dat het spannende tijden zijn, want de gemeenteraadsverkiezingen van 3 maart staan voor de deur. ,,U heeft invloed op het beleid om zoveel mogelijk goede woningen te bouwen in Zaanstad door goed te stemmen.”


Koffie en gebak tijdens speech
Foto: Ron Visser

Bij aanvang van zijn wethouderschap heeft hij gezegd iedere eerste paal te willen slaan. ,,Niet omdat ik het nou zo goed kan, maar ik hecht waarde aan deze symbolische daad.” Piet Keijzer noemt het deze keer bijzonder, want het is één van de eerste projecten met crisisgeld. Het ministerie controleert als een 'Berini-brigade' of de toegezegde bouwprojecten werkelijk zijn gestart, zodat vastgesteld wordt dat er geen misbruik van de maatregel wordt genomen. Zaanstad komt er zeer goed vanaf.

Tweede deel

Het tweede deel van de speciale financiering voor nieuwbouw is inmiddels de gemeente ook toegezegd. Van de veertien ingediende projecten zijn er tien toegekend door het ministerie van VROM. Hiermee is een bedrag van bijna 3,4 miljoen euro gemoeid voor 525 woningen. Die bouw moet starten voor 1 juli 2010. Het gaat om twee projecten in Saendelft, drie in de Rosmolenwijk, de Jedeloo tweede fase, Rietvelden, Murano, voorbouw Saentoren en het Voorslagterrein.
Piet Keijzer hoopt dat het Plan De Molenaer een goed voorbeeld is voor die projecten. Tevreden als hij hierover is zegt hij het belangrijk te vinden dat het huidige beleid in Zaanstad voor woningbouw wordt voortgezet en verbeterd wordt. Na de tweede tranche volgt nog een derde, waarvoor hij op de achtergrond bezig is om mede hierdoor de Zaanse nieuwbouw te optimaliseren.

U bent hier