h

Kies met je hart voor een sociale toekomst

9 januari 2010

Kies met je hart voor een sociale toekomst

SP Zaanstad lijsttrekker Patrick Zoomermeijer trapt af voor verkiezingscampagne

Door: Willem Croese

KROMMENIE – Op 3 maart zijn er weer de gemeenteraadsverkiezingen. SP Zaanstad lijsttrekker Patrick Zoomermeijer heeft de aftrap gegeven voor de campagne tijdens de nieuwjaarsreceptie van zijn partij in buurthuis De Pelikaan. De verkiezingsslogan is 'Jij en Ik zijn Wij'. Door samen te werken wil de partij ook in Zaanstad een sociale toekomst bieden.

In zijn toespraak benadrukt Patrick Zoomermeijer het belang van betere vooruitzichten door de toekomst niet over te laten aan de markt. ,,Die moet teruggegeven worden aan de mensen, zodat democratisch gekozen organen controle hebben over de gemeenschappelijke voorzieningen.”

Programma

Het afgelopen jaar is door de Zaanse SP'ers intensief gewerkt aan het verkiezingsprogramma. Idealen en ervaringen uit de huidige bestuursperiode vormen een evenwichtige mix, waardoor inwoners van Zaanstad kunnen zeggen dat de verzameling van steden en dorpen ook hun gemeente is.
Patrick Zoomermeijer: ,,Zo komen wij tot een samenleving die ons niet meer in kampen tegenover elkaar stelt. Allemaal zijn wij verantwoordelijk voor een prettige manier van leven. Ieder op zijn eigen terrein, kennis, ervaringen en mogelijkheden. Onze verschillende afkomst is een feit, maar een gedeelde toekomst ook.”

Speerpunten

Uit het verkiezingsprogramma zijn vier speerpunten gehaald die voor de SP het voornaamste zijn. ´Meer bouwen naar behoefte´ is de eerste. De behoefte naar betaalbare woningen is volgens Patrick Zoomermeijer groter dan ooit. ,,Dure woningen worden niet verkocht. Verkoop van sociale woningen zullen wij daarom kritisch volgen. Renoveren in plaats van slopen geniet onze voorkeur. Corporaties moeten inzetten op kwaliteitsverbetering van hun bezit. Door duurzaam en flexibel te bouwen kunnen woningen in de loop van de tijd gebruikt worden voor verschillende doelgroepen.”
Nummer twee is 'De wijk is de maat'. Voorzieningen, de inrichting van de openbare ruimte, veiligheid en zorg zijn zaken die passend gemaakt worden in een wijk. Een buurthuis is het hart van zo'n wijk, waaruit de sociale cohesie bevorderd wordt.
Het derde punt is 'Vierkant voor sociaal beleid'. De economische crisis is voor het kabinet Balkenende de aanleiding om met bezuinigingen de rekening neer te leggen bij gemeenten. ,,De SP is niet tegen rijkdom, maar wel tegen armoede. Wij zullen alles doen om armoede en uitsluiting te voorkomen”, stelt Patrick Zoomermeijer. Handhaving en waar mogelijk verbetering van het mede door de SP ingezette sociaal beleid staan voorop.
En het laatste punt is 'Zaanstad: schoon, groen en duurzaam'. Binnenstedelijk is het woekeren met ruimte waarin het volgens de SP fijn en gezond moet zijn om te leven. Tijdelijk groen op leegstaande plekken, bestrijding van zwerfafval, meer plastic verzamelpunten, beter en zelfs gratis openbaar vervoer voor bepaalde groepen zijn enkele concrete plannen van de Zaanse socialisten.

Kandidaten

Om het programma en het sociaal beleid uit te kunnen voeren heeft de SP Zaanstad een lijst samengesteld van mensen die deze taak op willen pakken. De lijsttrekker wordt direct gevolgd door Sonja van Elmpt, Anna de Groot, Burhan Dogan, Riet Kokenberg, Guus Moot, Klaske Lewis, Cynthia Gruben, Roland van Braam, Zehra Varli en Orhan Kol. De uit 21 SP'ers bestaande lijst wordt afgesloten met lijstduwers Harry Slinger, Piet Keijzer en Rob Poldner.
De huidige SP wethouder Piet Keijzer heeft zich kandidaat gesteld voor de volgende periode. Patrick Zoomermeijer zegt hierover verheugd te zijn. ,,Wij willen wethouders leveren. Niet als vijfde wiel aan de wagen of om op de winkel te passen. Wel om zoveel mogelijk van ons programma te realiseren.”
Piet Keijzer is het met zijn partijgenoot eens. Besturen is volgens hem geen doel op zich. ,,Je moet het verschil maken met een sociaal gezicht. Daarom hoop ik dat wij een ongelooflijk goede uitslag krijgen bij de raadsverkiezingen.”

U bent hier