h

SP stelt vragen over gevaarlijke kruising Guisweg

25 januari 2010

SP stelt vragen over gevaarlijke kruising Guisweg

RTL Nieuws stelde onlangs een ranglijst samen van kruispunten waar in de afgelopen drie jaren door ongevallen weggebruikers letsel opliepen of zelfs zijn overleden. RTL Nieuws maakte gebruik van de cijfers van Rijkswaterstaat. Op nummer 98 van de ranglijst van 150 kruispunten wordt het kruispunt Guisweg/Provincialeweg in Zaandijk genoemd.

Veilig Verkeer Nederland (VVN) roept gemeenten op meer werk te maken van de veiligheid op gevaarlijke kruispunten. Als een gemeente geen geld in kas heeft om bepaalde gevaarlijke situaties opnieuw in te delen, dan beveelt VVN een bewustwordingscampagne aan. Op sommige levensgevaarlijke kruispunten moeten gemeenten volgens VVN bijvoorbeeld een speciaal verkeersbord plaatsen.

Naar aanleiding hiervan stelde SP-raadslid Anna de Groot de volgende vragen (zogenaamde "artikel 51-vragen") aan het college van burgemeester en wethouders:

Geacht college,

Graag ontvangen wij van u het antwoord op de volgende vragen:

- Bent u bekend met de gegevens die RTL Nieuws verzamelde met betrekking tot de ongevallen gedurende de laatste drie jaar met betrekking tot het kruispunt Guisweg/ Provincialeweg?

- De Guisweg is onlangs heringericht. Is door de herinrichting van de Guisweg ook het kruispunt veiliger geworden?

- Indien het kruispunt Guisweg/ Provincialeweg op dit moment niet veiliger is dan voorheen, bent u dan bereid dit kruispunt zo in te delen dat het veiliger wordt?

- Zijn de inwoners van Zaanstad en met name de inwoners die gebruik maken van het betreffende kruispunt ervan op de hoogte dat het hier om een gevaarlijk kruispunt gaat? Zijn de inwoners bereid hun verkeersgedrag aan te passen? Zo nee, wilt u hen dan overtuigen dat veilig verkeersgedrag, juist op dit kruispunt, van het grootste belang is?

- Bent u bereid in navolging van het advies van Veilig Verkeer Nederland een speciaal verkeersbord te plaatsen dat aangeeft dat het kruispunt Guisweg/ Provincialeweg tot de gevaarlijkste kruispunten van Nederland behoort?

Voor de spoedige beantwoording van de vragen danken wij u bij voorbaat.

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie
Anna de Groot

U bent hier