h

SP wil duurzaam gemeente-energiebedrijf

15 januari 2010

SP wil duurzaam gemeente-energiebedrijf

Donderdag 14 januari werd in de gemeenteraad van Zaanstad gesproken over het duurzaam inzetten van de kasstromen van de NUON-gelden. Namens de SP fractie sprak voorzitter Sonja van Elmpt de volgende woorden:
"De SP heeft kennis genomen van het rapport van New-Energy-Works. Het is mooi te lezen dat het idee van lokaal duurzaam opgewekte energie een grote kans van slagen heeft."

"Wij hebben met name met veel interesse gelezen in welke vorm lokale energielevering het best kan worden opgezet en komen tot de conclusie dat dat het gemeentelijk energiebedrijf is. Uiteraard zijn de risico’s groter als de gemeente alleen eigenaar is zonder private partijen. Maar bij een publiek private opzet is het risico niet alleen een financiële. De gemeente loopt - en daar zijn voorbeelden van - ook ander soort risico’s bij de samenwerking met private partijen. Een van de partijen kan failliet gaan of zich niet aan afspraken houden en we zien maar al vaak dat dan de gemeente met de gebakken peren zit omdat wij als gemeente een andere, vergaande verantwoordelijkheid hebben. En dat is juist wat de SP zo aanspreekt bij het opzetten van een gemeentelijk energiebedrijf.

Maar al te vaak moeten wij in de raad de conclusie trekken : 'daar gaan wij niet over'. Juist dat is wat naar de mening van de SP de kloof tussen burgers en politiek zo groot maakt. De politiek gaat bijna nergens meer over. We kunnen nog wel de regie nemen of proberen te verleiden, maar echt er 100% zelf overgaan is er bijna niet meer. Dat willen we als SP graag weer terug. Als er dan iets niet goed gaat zijn er tenminste democratische middelen om de boel weer recht te trekken. Bovendien, als er winst gemaakt wordt kan de gemeente die weer mooi investeren in de openbare ruimte of andere voor de inwoners van de gemeente belangrijke zaken. Winst is geen doel, wat bij de private partners natuurlijk wel zo is.

Onze fractie heeft nog wat vragen:

De kosten zijn wel erg hoog. De operationele kosten zijn 2,6 miljoen euro in 5 jaar.

Wat krijgen we daar nu precies voor? Drie nieuwe functies die mogelijk extern moeten worden ingehuurd? Dat is meer dan de Balkenende norm per persoon en kunnen we dan niet beter goed opgeleide mensen in dienst nemen die bij het gemeente-energiebedrijf in dienst kunnen blijven?

Is het mogelijk dat na vijf jaar de conclusie komt dat het toch niet lukt en zijn we het geld dan alsnog kwijt?

Zijn die kosten ook zo hoog als er geen private partijen gezocht hoeven te worden? Immers bij een gemeente-energiebedrijf is dat niet nodig.

Zijn de kosten misschien te drukken door een aantal dingen samen te doen met andere gemeentes, die met vergelijkbare zaken bezig zijn?"

U bent hier