h

Straatgesprekken over en met Zaanstad

21 januari 2010

Straatgesprekken over en met Zaanstad

'Zijn jullie van een politieke partij?'

Door: Willem Croese

WORMERVEER – Plannen maken hoe Zaanstad ingericht moet worden is doorgaans een zaak voor deskundigen en politici. Inwoners kunnen daarna inspreken tijdens commissie- of raadsvergaderingen, bezwaren aantekenen en procedures starten. Die werkwijze zal blijven, maar de gemeente heeft afgelopen zaterdag en woensdag in Zaandam en Wormerveer een nieuwe methode toegevoegd.


Zaanstad inwoonster krijgt uitleg van Piet Keijzer
Foto: Ron Visser

Ambtenaren en wethouder Piet Keijzer gingen de straat op om te horen wat er leeft onder de bevolking en of er nieuwe ideeën zijn. Een leegstaand paviljoen op de Gedempte Gracht werd zaterdag ingericht met voorlichtingsmateriaal.
Met gekleurde spelden konden bezoekers wensen aangeven op een kaart van de gemeente. De één wilde een andere verkeersstroom door een weg te verleggen en een ander pleitte voor het behoud van groen.

Gesprekken

Inverdan was ook een veel voorkomend gespreks- onderwerp. Algemeen gesteld was men van mening dat het bouwtempo niet hoog genoeg kan zijn. En verder regende het onderhoudsklachten aan de openbare ruimte.
Voor één persoon was het niet meteen duidelijk door wie deze straatgesprekken gevoerd werden. ,,Zijn jullie van een politieke partij”, vroeg de man in kwestie. Toen het duidelijk was dat het initiatief vanuit de gemeente kwam en Piet Keijzer SP'er is had hij er vrede mee.

Invloed

Op de markt van Wormerveer deed een marktkraam dienst als tijdelijk informatiecentrum. Ondanks de kou bleven veel mensen stilstaan bij de stal. Zij bekeken de plattegronden en brochures. En Zaankanters zouden geen Zaankanters zijn als zij hun monden niet openen.
,,Als u ideeën heeft meneer, kunt u invloed uitoefenen op het beleid”, zei één van de ambtenaren tegen een belangstellende man. Hij keek verwonderd op en antwoordde: ,,Toen Assendelft bij Zaanstad kwam had ik ook niks te vertellen. Ik was het daar niet mee eens.” De tijden zijn in die zin veranderd. De Assendelftenaar luisterde verder aandachtig naar de ambtenaar en nam de informatie tot zich.

Klacht

Vanuit zijn scootmobiel liet een oudere man zijn belangrijkste klacht horen. ,,Die mevrouw Bussemaker (staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport) van de regering uit Den Haag komt met 'asociale' bezuinigingsplannen voor de AWBZ.”
De ambtenaar die hem te woord stond kon slechts instemmend knikken en duidelijk maken dat het op de markt over de ruimtelijke- en economische plannen ging die Zaanstad voor ogen heeft. ,,O, nou dan heb ik er nog wel eentje. Het wegdek in Zaanstad is op veel plekken slecht. Daar merk ik alles van met mijn karretje”, zei de Wormerveerder.

Legalisatie

Een woonbootbewoner vond dat alle schepen gelegaliseerd moeten worden. ,,Jullie doen hier niks aan”, verweet hij de Zaanse ambtenaren. Wethouder Piet Keijzer wees hem op de onlangs uitgebrachte woonbotennota waarin staat dat juist veel woonboten wel gelegaliseerd worden.


Woonbootbewoner in gesprek met Piet Keijzer
Foto: Ron Visser

,,Twintig jaar lang is hier niet naar omgekeken en nu passen wij beleid toe door onder meer zoveel mogelijk schepen te legaliseren. Er zijn allerlei vormen van inspraak georganiseerd, zoals projectgroepen en inspraakrondes bij de raad”, lichtte hij toe.

Aan het eind van deze ochtend werden tientallen briefjes verzameld waarop de reacties staan geschreven. Die notities worden eerdaags gebruikt door de plannenmakers en het college om de Ruimtelijke- en Economische Structuurvisie te toetsen en waar nodig aan te passen.
Inwoners, belangstellenden en raadsleden zijn voor aanstaande vrijdag 22 januari uitgenodigd om van 14.00 tot 17.00 uur in het gemeentehuis Bannehof met elkaar in gesprek te gaan over deze thema's. Het laatste woord is hierover nog niet gezegd, maar de aanzet is gemaakt op straat.

U bent hier