h

Toespraak Patrick Zoomermeijer tijdens nieuwjaarsreceptie

9 januari 2010

Toespraak Patrick Zoomermeijer tijdens nieuwjaarsreceptie

Vrienden, gasten, partijgenoten, kameraden,

Normaal begin je een toespraak als deze met een nabeschouwing van het vorig jaar. Omdat ik jullie niet van de drank af wil houden en ik nog veel te melden heb over het nieuwe jaar, zal ik me beperken tot één gebeurtenis.

Met Marcus Bakker is op de valreep van 2009 een groot socialist heengegaan. Een man die meer dan wie ook de rode Zaanstreek belichaamde. Hij leefde als Tweede Kamerlid op nauwelijks meer dan het minimumloon, de rest ging naar de partij, de CPN. Hij had geen auto, kreeg pas laat een televisie in huis, bleef in zijn eenvoudige huurwoning wonen, heeft de Zaanstreek nooit verlaten of verloochend.
Hij was scherp in het debat en heeft veel gedaan om de positie van de Tweede Kamer te versterken tegenover de regering. Echte volksvertegenwoordigers moeten dat, hij wist dat, en hij heeft het voor volksvertegenwoordigers na hem makkelijker gemaakt. Makkelijk was het niet voor de 'regenten' van zijn tijd, die ook toen al de crisis wilden laten betalen door de gewone mensen, zoals Den Uyl. Die zette hij gewoon in de hoek.

Ik heb Marcus Bakker nooit mogen ontmoeten, maar vele van zijn ex-partijgenoten die nu bij de SP zitten wèl. Namens de SP Zaanstreek wensen wij Marcus' dierbaren veel sterkte. De beste manier om hem te eren is om zijn strijd tegen rechts afbraakbeleid verder door te zetten.

En dat is wat de SP doet. De SP gaat door met de strijd voor een samenleving waarin wij het samen doen. Samen voor menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit. Een maatschappij waarin die kernbegrippen worden geborgd. Een socialistische samenleving waar in wijken en buurten hard gewerkt wordt aan een betere toekomst. Een toekomst die niet aan de markt wordt overgelaten, maar die teruggegeven wordt aan de gewone mensen. Een toekomst waarin democratisch gekozen organen de controle hebben over voorzieningen die weer in ons aller handen komen, dus in handen van de gemeenschap. De maatschappij, dat zijn wij samen.

We zijn bij de SP idealisten met realiteitszin. We zijn er ons dan ook van bewust dat de Nederlandse regering er helaas voor heeft gekozen de crisis niet te laten betalen door de rijken, maar af te wentelen op de gewone mensen. Zo zullen de tientallen miljarden steun aan de bankensector aan de gemeenten worden doorberekend middels jarenlange bezuinigingen. We beloven in de eerste plaats dat de SP, samen met de mensen, het verzet zullen organiseren tegen dergelijke maatregelen. Binnen en buiten de raad!

In de tweede plaats zal de SP waar we de bezuinigingen niet kunnen tegenhouden, die bezuinigingen anders invullen. Want socialisten maken daarin nu eenmaal andere keuzes, die leggen wij langs onze meetlat van menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit.

Wij hebben de eer ons verkiezingsprogramma voor Zaanstad te presenteren. Een programma dat handen en voeten geeft aan onze visie op de maatschappij en hoe we die willen veranderen, te beginnen in de Zaanstreek. Wij noemen ons programma, tegen de stroom van de huidige kille en individualistische “ik-cultuur” in, 'Jij + Ik = Wij'. Het klinkt als een formule, maar het is een levende formule.

Wanneer alle mensen in Nederland kunnen zeggen: “dit land is ook van mij!” en wanneer alle inwoners van Zaanstad kunnen zeggen: “deze verzameling van stad en dorpen is ook mijn gemeente!”, dan zijn we dichter bij een samenleving waar we ons niet meer in kampen tegenover elkaar opstellen of laten opstellen, maar ons ‘wij’ voelen. Alle inwoners van Zaanstad zijn verantwoordelijk voor het op een prettige manier samen leven. Ieder op zijn eigen terrein en met eigen kennis, ervaring en mogelijkheden. Onze verschillende afkomst is een feit, maar een gedeelde toekomst ook.

Dat is de kern van ons verkiezingsprogramma: Jij plus Ik is Wij. Het geheel is groter dan de som der delen.
En wij nemen graag een voorschot hierop met ons verkiezingsprogramma.

Onze SPeerpunten

1. Meer bouwen naar behoefte

Nog maar kort geleden werd de kreet “bouwen naar behoefte” door aanhangers van de vrije markt en een terugtredende overheid gebruikt, of moet ik zeggen misbruikt, om te pleiten voor verkoop en sloop van sociale huurwoningen en het mensen aanpraten van overprijsde woonhuizen. De SP heeft deze ideologie van liberalen en zogenaamde sociaal-liberalen altijd bestreden. Nu raken dure woningen niet meer verkocht en is de vraag om betaalbare woningen groter dan ooit. Laten we die dan bouwen, er is behoefte aan!

De daadwerkelijke woonbehoefte, en niet de markt, moet voor woningcorporaties en gemeente de maat zijn voor woningbouw. Renovatie is volgens ons een goed alternatief voor sloop, sloop moet tijdelijk worden stopgezet als de nieuwbouw stagneert. De SP zal de verkoop van sociale woningen wordt kritisch volgen. Wat ons betreft wordt er duurzaam maar ook flexibel gebouwd, zodat woningen en andere gebouwen in de loop van hun bestaan eenvoudig voor de verschillende doelgroepen geschikt gemaakt kunnen worden. Woningcorporaties moeten fors inzetten op de kwaliteitsverbetering van hun bestaand bezit. Dat zijn enige van de maatregelen waar deze tijd van crisis om vraagt.

2. De wijk is de maat

De mens is de maat der dingen, of zou dat moeten zijn. Zo ook de voorzieningen, de inrichting van de openbare ruimte, de veiligheid en de zorg. Zij worden op de maat van de wijk gerealiseerd. De krachten in de wijk worden samengebracht en bewonersinitiatieven worden gestimuleerd. Het buurtcentrum is het hart van de wijk en een noodzakelijke voorziening waarin - en van waaruit- de sociale cohesie en de veiligheid bevorderd worden. Er is aandacht voor het (voort)bestaan van kleine bedrijven en winkels in de wijk en buurt.

De menselijke maat in plaats van schaalvergroting, daar gaat het om. Ik ben blij dat de fusie van het Regiocollege en Horizoncollege niet is doorgegaan, mede dankzij de betrokkenheid van ons ex-raadslid en nog steeds gewaardeerd SP-lid Carla Schuddeboom en vooral de landelijke SP.

3. Vierkant voor sociaal beleid

De huidige regering wil de pijn voor de bezuinigingen bij de gemeenten neerleggen. Ons de rekening laten betalen voor een crisis die wij niet hebben veroorzaakt. De SP is niet tegen rijkdom maar wel tegen armoede en zal zich dan ook tot het uiterste inspannen om armoede en uitsluiting te voorkomen. Wij handhaven, en verbeteren indien mogelijk, het reeds mede door onze coalitiedeelname ingezette sociale beleid. Wij zeggen: blijf af van de minima. Handhaaf de toegang tot minimavoorzieningen voor mensen met een inkomen tot 110% van het sociaal minimum. Verhoog liever de grens nog tot 120%, voor een menswaardig bestaan. Lever maatwerk aan werklozen om weer volwaardig aan het werk te komen, zij zijn immers de slachtoffers van de crisis.

4. Zaanstad schoon, groen en duurzaam

Binnenstedelijk is het woekeren met ruimte, maar het moet wel fijn en gezond zijn om te wonen en te recreëren. We gaan dus voor schoon en duurzaam. Wij denken aan “tijdelijk groen” op leegstaande percelen.
Het stimuleren van projecten ter bestrijding van zwerfafval en veel meer verzamelpunten voor plastic afval. Buitenstedelijk groen moet behouden worden, maar wordt toegankelijk voor recreatieve en educatieve doeleinden. Het voortbestaan van een dierenasiel, dierenambulance en vogelopvang moet gewaarborgd worden. Beter openbaar vervoer moet worden gratis voor bepaalde doelgroepen.

60.000 van de 63.000 woningen in Zaanstad zijn milieubelast zoals dat heet, Zaankanters worden aantoonbaar minder oud dan de gemiddelde Nederlander. Dat heeft deels met onze industrie te maken. Zeker bij vestiging van nieuwe bedrijven moeten we dan ook zeggen: wees welkom en deel in de historie van het oudste industriegebied van Europa, maar we maken wel afspraken over het milieu.

Ik ben ervan overtuigd dat veel Zaankanters het eens zijn met onze voorstellen. Maar we weten allemaal dat een flink deel van de mensen zo langzamerhand elk vertrouwen in de politiek heeft verloren. Je kunt dat die mensen niet kwalijk nemen. Te vaak is het mooie worden voor verkiezingen en weinig daden en gebroken beloftes daarna. Als je voor de verkiezingen beloofd dat de AOW op 65 blijft en halverwege de rit precies het omgekeerde doet, dan kun je niet verbaasd zijn dat mensen hun buik vol hebben van de politiek.

Beloven en waarmaken. Behalve voor een nieuwe koers voor Zaanstad, staan wij ook voor een nieuwe en ander soort politiek. Eerlijk in wat we willen bereiken, dat staat in dit programma. Eerlijk ook in wat we niet voor elkaar krijgen en hoe dat komt. Eerlijk als we compromissen moeten sluiten. Onze manier van politiek bedrijven betekent vooral dat we niet tegen mensen zeggen, stem op ons, wij regelen het, gaat u rustig slapen, alles zal goed komen.

Wij zeggen tegen de mensen in de Zaanstreek: dit zijn onze voorstellen. Maar ook: we kunnen dat alleen bereiken als u meedoet. Als u meedoet bij de verbetering van uw buurt, als u meedoet met de vakbonden en de SP voor het behoud van een sociale AOW, als u meedoet in de huurdersvereniging of bewonersorganisatie om de woningcorporaties in de stad te dwingen tot een sociale en democratische koers, als u meedoet aan een sterke en strijdbare vakbeweging, kortom als u meedoet aan een linkse koers voor Zaanstad.

Onze kandidaten

We zijn trots op onze kandidatenlijst. Eenentwintig geweldige kandidaten die stuk voor stuk, één voor één, garant staan voor een stevig SP geluid in de gemeenteraad van Zaanstad. En zoals gebruikelijk bij de SP doen ze dit niet voor geld of carrière, want ze dragen het overgrote deel van hun vergoeding af. Ze doen het uit passie en betrokkenheid. Ze blijven met hun benen op de grond, stevig geworteld in hun buurt of werkplek.

Een lijst die perfect laat zien dat de SP een brede partij van gewone mensen is!

Onze kandidaten zijn jong en oud, vrouw en man, uit Zaandam en Westzaan, uit Krommenie en Zaandijk. Ze hebben net als de 145.000 Zaankanters verschillende achtergronden en ervaringen. Onze kandidaten hebben hun sporen verdiend in de vakbeweging, in buurtacties en bewonersorganisaties, in de huidige raad, in onze partij of zijn juist jonge en enthousiaste SP-ers waar we de komende jaren veel van kunnen verwachten.

Wat ons alle eenentwintig bindt is de overtuiging dat een beter en socialer Zaanstad keihard nodig is én ook heel goed mógelijk is.

Naast mijzelf zijn de kandidaten:
• Sonja van Elmpt
• Anna de Groot
• Burhan Dogan
• Riet Kokenberg
• August Moot
• Klaske Lewis
• Cynthia Gruben
• Roland van Braam
• Zehra Varli
• Orhan Kol
• Gisela Hoeve
• Jeannette Schoone
• Nevfel Yildiz
• Vincent Wetselaar
• Nora Swagerman
• Jaap Klaver
• Marina Verwij
• Piet Keijzer
• Harry Slinger
• Rob Poldner

Onze wethouder

Mochten we weer in een coalitie komen, dan is de SP er klaar voor om wethouders te leveren. Niet als vijfde wiel aan de wagen of om op de winkel te passen, maar om een zo groot mogelijk deel van ons programma uit te voeren. We zijn dan ook zeer verheugd dat Piet Keijzer zich weer kandidaat heeft gesteld.

Tot slot

Misschien zijn we dromers. Dromen zijn soms bedrog. Maar zonder dromen geen passie, geen wenkend perspectief. Ik hou me graag vast aan de uitspraak: durf te strijden, durf te winnen.

Onze boodschap naar drie maart:
Kies met je hart, stem rood voor een linkse, een sociale koers voor Zaanstad.
Kies niet voor het kleinste kwaad of om erger te voorkomen, maar kies voor de partij met het meest sociale, meest duurzame, meest democratische en strijdbare programma.
Kies voor een socialistisch alternatief op kapitalistische afbraak.
Kies voor een rode Zaanstreek. Stem SP en doe vooral mee!

U bent hier