h

Van straat naar raad

6 januari 2010

Van straat naar raad

Patrick Zoomermeijer: "Sluit je niet op in de gemeenteraad"

Door: Willem Croese

Besturen is geen doel op zich, het gaat uiteindelijk om de belangen van de gewone mensen in Zaanstad. Patrick Zoomermeijer (39, sociaal-cultureel werker in opleiding) is door de leden van de SP Zaanstreek gekozen als lijsttrekker voor zijn partij. De socialist in hart en nieren wil alle inwoners van deze gemeente het perspectief bieden van een sociale stad, waarin voor iedereen een menswaardige plek is.

,,Natuurlijk moet je de stad besturen, maar er is meer dan dat. Je moet verantwoordelijkheid durven te nemen, dus geen zaken afschuiven. De economische crisis is veroorzaakt door bankiers. Zij betalen niet de rekening. Wij wel en dat vind ik onterecht, want die klap komt hard aan bij gewone mensen. Gokken met andermans geld staat niet in mijn woordenboek. Winsten worden geprivatiseerd en bonussen worden weer uitgedeeld aan hen die ons de ellende hebben gebracht”, stelt hij.

Patrick Zoomermeijer is realist genoeg om te weten dat er forse bezuinigingen voor de deur staan. Als toekomstig raadslid en fractievoorzitter voor de SP is hij zich ervan bewust dat er keuzes gemaakt moeten worden. Raakt bijvoorbeeld het potje voor de bijstand op, dan wil hij geen burgemeester zijn in oorlogstijd die hierop gaat korten. Alles zal hij uit de kast halen om een fatsoenlijk bestaan te realiseren voor hen die gebruik moeten maken van deze wettelijke regeling.
,,Ik ben niet tegen rijkdom, maar wel tegen armoede. Ook mensen met een goed inkomen raken in de problemen. Als gemeente moet je iedereen helpen. In de afgelopen periode heeft de SP uitbreiding van hulpfondsen afgedwongen. Zo krijg je kansen om er uiteindelijk bovenop te komen.”

Zaanse corporaties en ontwikkelaars hebben plannen volop voor nieuwbouw en stadsvernieuwing. De SP-lijsttrekker pleit juist in deze tijd voor het wachten met slopen totdat er werkelijk gebouwd kan worden. Minder kantoren en minimaal dertig procent sociale huurwoningen in het nieuwe stadshart Inverdan zijn voor hem belangrijk.
,,Tekorten voor dit prestigeproject wil ik niet uit de kas van de algemene middelen halen. Goedkopere woningen en stoppen op onderdelen zijn mijn oplossingen. Uiteraard is vooruitgang van het centrum goed, want dat heeft positieve effecten voor de werkgelegenheid en de koopkracht.”

Als raadslid is het volgens Patrick een plicht om de inwoners van Zaanstad op te zoeken. Niet alleen spitten in de dossiers in de raad, maar ook zelf onderzoek doen en met mensen in de wijk praten. De SP'er wil zich niet in de raadszaal op laten sluiten. 'Van straat naar raad' is zijn motto voor de komende vier jaar.

U bent hier