Wethouder Piet Keijzer pleit voor koudetoeslag minima
Wethouder Piet Keijzer pleit voor koudetoeslag minima
Ook een nijpend tekort aan strooizout in Zaanstad
Door: Willem Croese
ZAANDIJK – Het winterse weer levert mooie momenten op. Parken en plantsoenen zijn spierwit door de sneeuw. Kinderen glijden met sleden van heuvels af. De schaatsen kunnen uit het vet om vervolgens een baantje te trekken op het ijs. Helaas is het niet allemaal rozengeur en manenschijn, want wegen, fiets- en voetpaden zijn slecht toegankelijk. Gashaarden en cv-installaties maken overuren om kantoren, bedrijven en woningen te verwarmen. De kosten stijgen voor velen de pan uit.
Het jaar 2010 is amper begonnen en nu is het al te voorspellen dat mensen een navordering krijgen op hun jaarrekening van de energieleverancier. Wethouder Piet Keijzer geeft grif toe niet direct hieraan gedacht te hebben. ,,Maar ik ga hier meteen mee aan de slag”, antwoordt hij desgevraagd. Hij trekt aan de bel bij politiek Den Haag en vraagt aandacht voor het probleem via de publieke opinie.
Toeslag
Als gemeente heeft Zaanstad geen reservegelden op de plank liggen om mensen met een minimuninkomen bij te staan wanneer zij in de problemen komen met de betaling voor het extra verstoken van gas en gebruik van electriciteit. De wethouder stelt dat het Rijk nu extra geld verdient aan het leveren van bijvoorbeeld gas. ,,Dan mag er best wat terug gedaan worden voor hen die de rekening niet kunnen betalen door een koudetoeslag in te stellen.”
Afgelopen jaar heeft het NIBUD (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) onderzoek gedaan naar de inkomenspositie van uitkeringsgerechtigden. De conclusie is dat er nauwelijks fatsoenlijk geleefd kan worden van een uitkering. In Zaanstad bestaat er een regeling die mensen financieel bijstaat tot 110 procent van het minimumloon, maar het is niet altijd toereikend. Al langer pleit Piet Keijzer voor verhoging qua inkomsten die minima ontvangen, zodat de rekeningen normaal betaald kunnen worden.
Afsluiten
Wie betalingsachterstanden heeft bij een energie- leverancier heeft de pech afgesloten te worden van gas en electriciteit, behalve in de winter. Juist voor de koude dagen bestaan er landelijke afspraken om niet af te sluiten.
Daarbij komt dat wethouder Piet Keijzer een Meldpunt Betalingsachterstanden in het leven heeft geroepen om erger te voorkomen. Woningbouwcorporaties zijn bij dit Zaanse initiatief aangesloten, maar ook bijvoorbeeld energieleverancier Nuon. De schuldeisers kijken samen met de schuldenaars hoe op een menselijke wijze de betalingsproblemen opgelost kunnen worden, zodat het niet de spuigaten uitloopt.
Strooizout
Op dit moment heeft Zaanstad anderhalf keer de voorraad strooizout gebruikt. Afgelopen week moest de gemeente nog melden dat slechts de hoofdwegen gepekeld worden. Vele gemeenten hebben een tekort aan strooizout, waardoor zij deze maatregelen nemen. Een vrachtwagen vol zout heeft de Zaanse gemeente nog weten te bemachtigen.
Alle registers worden landelijk geopend. Zoutmijnen draaien volop. ,,De nood is hoog”, zegt Piet Keijzer. ,,Zaanstad kent het grootste aantal kilometers weg per bewoner, dat komt mede door de lengte van onze lintdorpen”. Ook is er schade aan de openbare ruimte. Het wegdek vriest kapot en stoeptegels breken in stukken. Het blijft niet alleen bij materiële schade maar ook bij economische. Bedrijven ondervinden enorme hinder door de kou. Personeel kan slecht of niet naar het werk komen. Botbreuken en ander lichamelijk letsel nemen ook toe door gladde wegen en paden.
De vorstperiode houdt voorlopig aan. De wethouder hoopt en zoekt naar goede oplossingen voor de problemen die hierdoor ontstaan. Hij doet ook een beroep op mensen om elkaar te helpen. De één doet boodschappen voor iemand die de deur niet uit kan gaan en de ander veegt de stoep aan.