h

Geen steun van minister voor funderingen

8 februari 2010

Geen steun van minister voor funderingen

PvdA-minister Eberhardt van der Laan: 'Slechte fundering verantwoordelijkheid van huiseigenaar'

Door: Willem Croese

ZAANDIJK – Een spook waart door Zaanstad – het spook van de funderingen. Slappe veengrond en te korte grenen palen onder woningen zijn vaak in combinatie met palenpest de oorzaken van veel leed. Huizen verzakken. Funderingsherstel is de oplossing, maar daar hangt een flink prijskaartje aan. Vooral eigenaren met een krappe beurs komen in de problemen. Wonen wethouder Piet Keijzer heeft een vernieuwd beleid opgezet, dat op 28 januari unaniem door de gemeenteraad is aangenomen.


Op 9 oktober vorig jaar heeft de Zaanse wethouder het 'Manifest Voor Funderingsherstel' overhandigd aan de Tweede Kamercommissie Wonen, Wijken en Integratie, om aandacht te vragen voor de funderingsproblematiek en oplossingen aan te bieden. De verantwoordelijke minister Eberhardt van der Laan gooit echter roet in het eten. In zijn brief van 1 februari schrijft de PvdA'er aan het parlement: ,,Het herstel van een slechte fundering is uiteindelijk de verantwoordelijkheid van de huiseigenaar.” En daarmee lijkt voorlopig de kous af.

Minder kosten

Teleurstellend en zelfs onbegrijpelijk vindt Piet Keijzer de reactie van de minister. ,,Jaren geleden kon het allemaal niet op. Banken en makelaars regelden makkelijk hypotheken voor hen die een woning wilden kopen. Huiseigenaren wisten niets over slechte funderingen en dat komt nu wel aan het licht. Zij moeten voor herstel extra geld lenen. In deze crisistijd is dat een groot probleem. Maar de minister geeft qua hulp niet thuis.”
In het manifest pleiten de ondertekenaars voor periodieke funderingskeuringen; speciale clausules in het koopcontract om problemen met funderingen zoveel mogelijk te voorkomen; tijdelijke Btw-verlaging en investeringskosten aftrekbaar maken om het voor de huiseigenaren goedkoper te maken en werkgelegenheid te garanderen voor bouwvakkers; en zogenaamde 'zachte' leningen met een lager rentepercentage, zodat mensen niet failliet dreigen te raken.

Werkgelegenheid

Het Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer (VROM) laat Piet Keijzer weten te twijfelen of de voorstellen van het manifest juridisch haalbaar zijn. De wethouder begrijpt wel dat de zaken goed geregeld moeten zijn, maar een funderings- paragraaf in een koopovereenkomst dat slechts door de minister wordt aangeraden gaat hem niet ver genoeg.
,,De extra actuele noodzaak mis ik. Aan de ene kant werkloze bouwvakkers die uitkeringsgeld kosten en aan de andere kant werk dat blijft liggen. De Btw-verlaging van 19 naar 6 procent of deeltijd WW is minder duur dan een uitkering. Laat minister Piet Hein Donner van Sociale Zaken en Werkgelegenheid zijn collega Eberhardt van der Laan dit maar duidelijk maken. En bewoners zitten anders met de gebakken peren.”

Fundament

Het laatste woord over de opstelling van minister Van der Laan is nog niet gesproken volgens Piet Keijzer. Hij spreekt alle partijen aan – met name de landelijke - die in de gemeenteraad zijn vertegenwoordigd om druk uit te oefenen, zodat voor Zaanse huiseigenaren licht aan het einde van de tunnel komt.
Steun verwacht hij volop. Zeker nadat de nota 'Nieuw Fundament' is aangenomen. In Zaanstad is afgesproken om te werken aan een garantie van minimale bouwkundige kwaliteit aan woningen. Wanneer bijvoorbeeld rioleringen vervangen worden zullen de risico's voor funderingen beheersbaar moeten zijn. Door toezicht, eigen initiatief en evenwichtige inzet wil Piet Keijzer namens Zaanstad de helpende hand bieden.
Eigenaren die aan funderingsherstel doen worden vrijgesteld van gemeentelijke leges. Een vangnetlening is de oplossing voor degenen die de financiering bij banken niet rond krijgen en dit is om te voorkomen dat bewoners dakloos raken. Corporaties, makelaars, banken en de rijksoverheid worden voortdurend hierop aangesproken.

Binnen de wettelijke marges en financiële mogelijkheden van wat Zaanstad kan doen wil wethouder Piet Keijzer voorkomen dat er persoonlijke of collectieve drama's plaatsvinden zoals in de Krommenieër Wilhelminastraat zijn geweest. Reden te meer voor hem om zich hiervoor in te blijven zetten en wat hem betreft in een volgende college periode weer als wethouder.

U bent hier