h

Is Jetta Klijnsma ongezien in Zaanstad geweest?

9 februari 2010

Is Jetta Klijnsma ongezien in Zaanstad geweest?

Door: Piet Keijzer, wethouder

Op donderdag 4 februari is in Utrecht het Europees jaar van de bestrijding van armoede en sociale uitsluiting van start gegaan. In de vooraankondiging en bij de media-optredens van Jetta Klijnsma, staatssecretaris voor Sociale Zaken en Werkgelegenheid, kreeg ik sterk het gevoel dat ze incognito, zeg maar ongezien, in Zaanstad haar licht heeft opgestoken. Wat zij in Utrecht onder de aandacht van heel Nederland probeerde te brengen, is de afgelopen jaren al gemeengoed in Zaanstad. Haar voorstellen, ideeën en ambitie klinken wel erg bekend in onze Zaanse oren.

Onze uitgangspunten bij armoedebestrijding en inkomensondersteuning

  • Zorg er voor dat de voorzieningen de mensen bereiken
  • Iedereen die het echt nodig heeft, zo goed mogelijk helpen
  • Zo laag mogelijke uitvoeringskosten
  • Zo vroeg als mogelijk in het jaar uitbetalen
  • Uitgangspunt is vertrouwen in de mensen die ontvangen
  • Arm zijn is al erg genoeg, bied als gemeente ondersteuning aan, laat er niet om vragen
  • Hulp op maat om uit de armoede te geraken
  • In deze coalitieperiode zijn we er in geslaagd de inkomensondersteuning voor de minima met bijna 40 % te verbeteren. Gebaseerd op de cijfers van 2008.
    De inkomensgrens voor alle maatregelen waarvoor dit wettelijk mag, is opgetrokken naar 110 %. De uitgaven zijn met 25 % gestegen en de groep die het nodig heeft is afgenomen met ruim 600 huishoudens, ruim 10 % van het geheel.

    Voorbeelden van acties

    We hebben een breed offensief ingezet om meer mensen op allerlei manieren te bereiken. Het ABC – boekje met daarin alle ondersteunende mogelijkheden kent nu een verspreiding van ruim 2 keer zoveel als in 2006. Alle gegevens van de mensen die we kennen zijn voorgedrukt opgenomen in het persoonlijk toegestuurde exemplaar. Bijkomend effect: een onvoorstelbare hoop aanvragen in de maand april. Meer mensen hebben sneller hun extra geld.
    De € 50,= van Aboutaleb, kerstmis 2008, is direct overgemaakt aan alle mensen die we kennen en waarvan we weten dat ze er recht op hebben. De gezinnen die voor kwijtschelding van gemeentelijke lasten in aanmerking komen hebben we actief een brief gestuurd en naar hun bankrekeningnummer gevraagd.
    De computersets hebben we in 2008 en 2009 uitgedeeld aan honderden middelbare brugpiepers en tweedejaars uit arme gezinnen. Een PC, printer, internetabonnement en een onderhoudscontract voor 3 jaar.

    Onze uitgangspunten voor schuldhulpverlening

  • Voorkómen is beter
  • Snelheid is alles
  • Maatwerk
  • Voorbeelden van acties

    De bemensing en de bedrijfsvoering van de eenheid Schuldhulpverlening is de afgelopen jaren fors uitgebreid en versterkt. Er wordt sinds 2007 structureel € 0,75 miljoen per jaar extra ingezet en er is vanaf 2007 incidenteel € 1 miljoen voor een periode van 4 jaar uitgetrokken om achterstand in te lopen.

    Het oprichten van een Meldpunt Voorkoming Betalingsachterstanden samen met de corporaties heeft in het voorjaar van 2009 plaatsgevonden. Vanaf 1 juli 2009 zijn door de corporaties 202 dossiers aangemeld. Deze 202 worden via een apart traject binnen 3 weken van een aanpak voorzien. Het totale aantal over 2009 bedraagt 814 trajecten, ten opzichte van 461 dossiers in 2008, een stijging van ruim 75 %. Met inschakeling van een gespecialiseerd bureau is de wachttijd voor de niet- corporatiemeldingen beperkt gebleven en zit gemiddeld tussen 8 en 14 weken voor een trajectstart. Het streven is en blijft: Binnen 4 weken start het saneringstraject. Op termijn zal de vroegtijdige interventie via het Meldpunt de stroom van meldingen voor een “gewone” schuldsanering afnemen. Voorkómen is en blijft beter.

    De ambitie van de SP voor de komende bestuursperiode

    Armoedebeleid blijft minimaal op hetzelfde niveau en het streven is optrekking van de toekenningsgrens van 110 % naar 120 %.
    Schuldhulpverlening zet haar verbetertraject voort en het streven voor de gemiddelde wachttijd is 4 weken.

    Ten slotte
    Van onze staatssecretaris Jetta Klijnsma verwachten we ondersteunende wetgeving om weigerachtige schuldeisers te ‘bevriezen’, zodat inschakeling van de rechter niet meer nodig is. Daardoor kan een minnelijk traject veel en veel sneller starten. Als ze hier echt ongezien is geweest, zal ze onze oproep daartoe van harte kunnen ondersteunen

    U bent hier