h

Onze kandidaten stellen zich voor: Patrick Zoomermeijer

22 februari 2010

Onze kandidaten stellen zich voor: Patrick Zoomermeijer

“Actief tegen afbraakbeleid, privatiseringen en onrecht”

Onze kandidaten zijn stuk voor stuk mensen die midden in de samenleving staan. Dat is voor de SP essentieel! Mensen die zich strijdbaar willen opstellen voor de belangen van de gewone man of vrouw, kritisch staan tegenover alles wat groot en machtig is, omdat de menselijke maat uiteindelijk de norm hoort te zijn.

Maak kennis met onze lijsttrekker, Patrick Zoomermeijer.

Wie is Patrick?

"Ik ben in 1970 geboren in Amsterdam uit Brabantse ouders en opgegroeid in Huizen, het boerendorp van 't Gooi. Inmiddels woon ik sinds vier jaar samen met mijn vriendin Mirjam en onze drie katten in Zaandijk. Ik hou van muziek (symfonic rock, folk, alternative), film, cultuur, reizen en wil gewoon àlles weten.
Vorig jaar werd ik slachtoffer van de crisis toen ik mijn baan verloor. Tot dan had ik ruim tien jaar in Amsterdam als logistiek medewerker gewerkt. Ik was ook twee jaar lid van de Ondernemingsraad.
Bij het UWV kreeg ik na een half jaar solliciteren de kans aangeboden om iets heel anders te gaan doen: ik doe nu een opleiding sociaal-cultureel werk met behoud van uitkering. Ik loop naast de opleiding 24 uur per week stage in Purmerend. Daar werk ik in een jongerencentrum en op straat met jongeren en in diverse buurthuizen help ik met het organiseren van activiteiten voor senioren."

Waar komt jouw politieke interesse vandaan?

"Ik ben socialist in hart en nieren en ik ben een vechter. Mijn ouders zijn geen uitgesproken socialisten, maar hebben me wel grootgebracht met de demonstraties tegen de kruisraketten en tegen bezuinigingen in de jaren tachtig. Dankzij hen leerde ik over de CPN van Marcus Bakker en de PSP van Fred van der Spek. Mijn ingebakken rechtvaardigheidsgevoel deed de rest. Ze leerden me ook dat je met beide benen op de grond moet blijven staan. Ik ben er van overtuigd dat dit mij de basis heeft gegeven om actief te zijn tegen afbraakbeleid, privatiseringen en onrecht."

Waarom ben je lid van de SP geworden?

"Ik werd voor het eerst politiek actief in de tijd van de eerste Golfoorlog en de afbraak van de WAO. Ik richtte me toen vooral op de grote thema's, maar ik raakte al snel op buurtniveau betrokken. Eind '98 werd ik lid van de SP. De SP had als enige partij in de Tweede Kamer nog een echt socialistisch programma. Ook nu is de SP nog steeds de enige partij die ondubbelzinnig tegen het neoliberalisme is.
En dat niet alleen zegt, maar er ook de straat voor op gaat. Alle andere partijen zijn in meerdere of mindere mate voor meer markt en minder overheid. En daarmee zijn zij dus voorstanders voor een harde en kille maatschappij waarin de rijken alle kansen krijgen, terwijl de SP staat voor solidariteit en gelijke kansen voor iedereen!
Dat sprak en spreekt mij enorm aan in de SP: door, voor en met de mensen.
Bij de SP dragen volksvertegenwoordigers, in de raad en in de kamers, het grootste deel van hun inkomsten vrijwillig af aan de partij. Dat houdt ze met beide benen op de grond, en geeft ze de dezelfde financiële zorgen aan het eind van de maand als andere mensen die niet twee keer modaal of nog meer verdienen. Om een oud woord te gebruiken: de SP is nog een partij voor de arbeiders. Wat vroeger de PvdA of de CPN was, is de SP nu. Partijen die de grote ondernemers en hun belangen dienen zijn er al genoeg. Met de SP wordt de stem van de gewone mensen nu ook eens gehoord!"

Wat doe je in de partij?

"Eerst werd ik actief voor de SP in Amsterdam. Vooral op straat, als duo-raadslid in Zuidoost en in het Amsterdamse afdelingsbestuur. Toen was ik in de deelraad kritisch over de Bijlmervernieuwing waarbij duizenden betaalbare huurwoningen werden gesloopt. Ook het zogenaamde "cliëntelisme" van de lokale PvdA was mij een doorn in het oog. Daarnaast heb ik samen met anderen een bewonerscommissie in mijn flat opgezet, een actiecomité opgericht om het lokale buurtcentrum open te houden en ik was actief in de campagne tegen de chloortrein die 's nachts door onze woonwijken reed. Die landelijke SP-campagne was succesvol, en daar ben ik trots op. Het toont aan dat mensen in actie de druk op kunnen bouwen om zaken te veranderen, ook buiten de verkiezingen om.
Sinds 2007 ben ik actief bij de Zaanse SP en daar voel ik mij erg thuis!
Ik heb bij de SP Zaanstreek inmiddels diverse acties opgezet en heb nauw contact gehad met onder andere de bewoners van StudioCity (tijdelijke jongerenhuis- vesting) en mensen op locatie bij Baanstede (sociale werkplaats).
In 2008 werd ik waarnemend afdelingsvoorzitter, in 2009 werd dat 'waarnemende' karakter permanent. En inmiddels heb ik de eer de lijsttrekker te zijn voor de gemeenteraadsverkiezingen, met een sterk team achter me."

Waarom wil jij in de gemeenteraad?

"Ik ben gedreven en vasthoudend. Een generalist, principieel ingesteld maar met een sterke behoefte om mensen met elkaar te verbinden. Binnen en buiten de SP.
Onderwerpen die mij boeien zijn (sociale) woningbouw, welzijn, cultuur, verkeer en sociale zaken. Die onderwerpen gaan over de directe leefomgeving van mensen. Mensen en of zij mee kunnen doen in onze maatschappij of dat zij worden buitengesloten, interesseert mij.
Wat mijn passie doet ontwaken is onrecht. Dus als bijvoorbeeld zoals nu de rekening voor de crisis niet bij de rijken wordt neergelegd, maar door de gewone mensen moet worden betaald via bezuinigingen, dan zet ik mijn hakken in het zand. Dan denk ik 'kom maar op, dit gaan we niet zonder slag of stoot pikken'. Wij hebben de crisis niet veroorzaakt, dus waarom moeten wij hem betalen?
Dat zal ik ook in de raad uitdragen. Ik daag de andere politieke partijen nu al uit om na de verkiezingen kleur te bekennen en zich net als de SP ook te verzetten tegen de bezuinigingen, samen met de Zaankanters."

Hoe wil je dat doen?

"Ik luister graag naar mensen en zoek naar oplossingen voor problemen. Soms liggen de oplossingen in een lange weg van strijd. Dan moeten we ons organiseren en samen opkomen voor onze belangen, binnen en buiten de raad. Daarbij wil ik wat de Zaankanters thuis, in de wijk, op school of het werk bezighoudt, in de raad brengen. De raad moet geen ivoren toren zijn waar het papier geduldig is. De raad is vooral ook de plek waar het gemeentebestuur kritisch wordt gecontroleerd en de ervaringen van de mensen buiten de raad worden gebruikt om beleid te toetsen. De ervaring van de vakbond, de sportvereniging, de bewonersorganisatie, de ZZP'er, de werkloze, de mantelzorger, de cliënten en werkers in de zorg... Van straat naar raad."

Waarom in Zaanstad?

"Als socialist had ik het niet beter kunnen treffen dan in de rode Zaanstreek terecht te komen. Het oudste industriegebied van West-Europa, met een geschiedenis van arbeidersstrijd, technologische ontwikkelingen en spil in de Nederlandse Gouden Eeuw.
Ik hoop met mijn werk voor de SP bij te dragen aan het voortzetten van de traditie van onze rode gemeente. En ik hoop dat de cultuurhistorische waarden van onze streek worden gekoesterd en de bedrijvigheid zich hier ontwikkeld op wat altijd de kracht is geweest van de Zaanse industrie: houtindustrie, voedselindustrie en ambachtelijke bedrijfjes.
Verder is de Zaanstreek gewoon fantastisch om te wonen! Dorps en stedelijk tegelijk. De mensen vriendelijk en gemoedelijk. Groen altijd dichtbij. De Zaanse Schans bij mij om de hoek. Weidse landschappen en boottochtjes in fluisterbootjes... Het leven is hier goed."

U bent hier