h

Onze kandidaten stellen zich voor: Piet Keijzer

25 februari 2010

Onze kandidaten stellen zich voor: Piet Keijzer

“Meedoen voor een socialere stad”

Onze kandidaten zijn stuk voor stuk mensen die midden in de samenleving staan. Dat is voor de SP essentieel! Mensen die zich strijdbaar willen opstellen voor de belangen van de gewone man of vrouw, kritisch staan tegenover alles wat groot en machtig is, omdat de menselijke maat uiteindelijk de norm hoort te zijn.

Maak kennis met onze nummer 19 en kandidaat wethouder, Piet Keijzer

Wie is Piet?

"In 1952 ben ik geboren in Zaandam en ik heb mijn hele leven in de Zaanstreek gewoond. Opgegroeid in de Slachthuisbuurt in Zaandam, een dieprode buurt, waar de toenmalige CPN een uitvalsbasis had. In verkiezingstijd vertrok de plakploeg vanuit onze buurt en plakte op de borden en op plekken waar het verboden was, in de hoop door de politie te worden opgepakt en op die manier extra vrije publiciteit te genereren. Dat lukte vaak overigens.
Mijn jeugd was er één van een warm nest, samen met mijn oudere broer Jan, mijn vader Willem en moeder Trijntje, in een solidaire en sociale buurt, waar de voetbalclub RCZ een belangrijke rol vervulde. Ik ben in RCZ jarenlang bestuurlijk actief geweest en heb daar een belangrijk deel van mijn persoonlijke ontwikkeling doorgemaakt.
In 1973 zijn Clara en ik getrouwd en met onze 2 dochters en 1 zoon, kleindochter en aanhang vormen we inmiddels een bont gezelschap. Hierbij speelt onze labrador Roza de rol van aandachtbehoevende spil. Na 1 jaar Koog aan der Zaan, 4 jaar “op” de Brandaris, wonen we inmiddels alweer 32 jaar in Plan Kalf.

Na de MULO-B heb ik de HTS Weg- en Waterbouwkunde gedaan en vervolgens, om mijn leergierigheid te bevredigen, een aantal post HBO opleidingen in de avonduren gevolgd. Milieuhygiëne, Bedrijfskunde en Bestuurskunde zijn daarvan de belangrijkste. Vanaf 1973 tot 2000 ben ik ambtenaar geweest in Zaandam en Zaanstad. Begonnen in de Rioleringen en Bouwkundig en Civiel Onderhoud, werd ik in 1984 Hoofd Reiniging en Wagenparkbedrijf. Samen met alle 110 medewerkers, zijn we er in 11 jaar in geslaagd om deze gemeentelijke tak van dienst te laten uitgroeien tot een top 10 gemeentelijk Reinigingsbedrijf in Nederland.

In 1995 was projectleider Invoering Stadsbreed Wijkbeheer een volgende uitdaging, samen met de toenmalige VVD wethouder, Rens Berkhout, een echte ontwikkelingsliberaal. Aandacht voor de kleinschaligheid van de wijk, een communicatiestructuur op wijkniveau aanleggen en/of versterken. “De wijk dat zijn de bewoners” en “Organiseer de vroege ontmoeting” waren twee belangrijke uitgangspunten die uiteindelijk hebben geleid tot één van de meest succesvolle organisatieveranderingen in Zaanstad, de vorming van de Dienst Wijken.
In 2000 diende zich een transfer aan naar Amsterdam Oud–West, een stadsdeel met 33.000 inwoners en 330 ambtenaren. Als Stadsdeelsecretaris heb ik daar in een kleine 6 jaar een onvoorstelbaar boeiende, leerzame en hectische tijd meegemaakt."

Waarom ben je lid geworden van de SP?

"De directe aanleiding vormde een struikelpartij van mijn vrouw in het winkelcentrum ’t Kalf. Begin januari 2002 brak ze twee armen en was van het ene op het andere moment volledig zorgafhankelijk geworden. Ik was op die bewuste dag woest op de gemeente, die de bestrating zo slecht onderhoudt. Een dag later was ik kwaad op de winkeliers die toestaan dat hun klanten zo gemakkelijk plat op hun gezicht gaan. En weer een dag later was ik boos op mezelf. Ik had me er al die jaren nooit echt druk om gemaakt. Het was tijd geworden om politiek actief te worden. “Blijf niet mokkend aan de kant staan………” , beter kan ik het niet omschrijven.
29 jaar als ambtenaar de publieke zaak dienen, voelde niet meer als voldoende. Het was in de tijd dat Pim Fortuijn de politieke agenda bepaalde met punten die ook mij zeer aanspraken. Zijn oplossingen deelde ik echter niet. Mijn rondgang langs de linkse partijen bracht me bij de SP. De herkenning was groot, de oplossingen waren grotendeels de mijne en de strijdbaarheid tegen de arrogantie van de regenten voelde goed. Een overtuigd lidmaatschap was het vervolg."

Wat doe je in de partij?

"Kort na mijn aanmelding zijn Nora Swagerman en Rob Poldner op huisbezoek geweest. Een geanimeerd en lang gesprek in de avonduren leidde tot mijn toezegging “wel iets voor de partij te willen doen”. En tja, dat loopt wel eens uit de hand. In april 2003, bij de zoveelste goede verkiezingsuitslag, werd ik lid van de SP–fractie in de Provinciale Staten van Noord–Holland. Jammer genoeg bleek in de praktijk de combinatie van twee politieke functies (stadsdeelsecretaris en statenlid) onmogelijk. Ik deed beide tekort. In mei 2003 ben ik daarom gestopt als Statenlid. Het politiek actief zijn beviel echter wel prima.

In de aanloop naar de gemeenteraadsverkiezingen van 2006 vervulde ik op de achtergrond een rol, in het bijzonder bij het schrijven van het verkiezingsprogramma “Omdat het om mensen gaat”. Door wederom een fantastische uitslag, een sterke fractie en een goed werkbaar en doortimmerd coalitieakkoord belandde de SP, met mij als wethouder, in het College. Als portefeuillehouder Werk en Inkomen, Integratie, Wonen en Ruimtelijke Ontwikkeling heb ik samen met de fractie voldoende verschil kunnen maken. Er is aanwijsbaar flink vooruitgang geboekt op sociaal gebied en op het betrekken van bewoners bij de plannen in de stad."

Waar wil jij je de komende periode voor inzetten?

"Als er een coalitie ontstaat waarin we als SP voldoende verschil kunnen maken, wil ik me graag weer inzetten als wethouder. Niet besturen om het besturen, maar meebesturen om het verschil te willen en te kunnen maken.
Met de uitgesproken steun van de SP-fractie en -leden moeten we in staat zijn om onze mooie stad nog menselijker en socialer te maken. Alles wat we de afgelopen periode als SP Zaanstreek met meebesturen hebben bereikt kan worden getoetst aan onze kernwaarden Gelijkwaardigheid, Solidariteit en Menselijke Waardigheid. En voor die drie kernwaarden wil en zal ik me blijven inzetten."

U bent hier