h

Ouderendebat in Assendelft

25 februari 2010

Ouderendebat in Assendelft

Door: Sonja van Elmpt, fractievoorzitter

Woensdagmiddag 17 februari stroomde het Wapen van Assendelft vol met voornamelijk ouderen. Het politiek Forum, georganiseerd door de ouderenbonden, trok veel belang- stelling. De middag werd geleid door een voorzitter die de touwtjes strak in de handen hield en dat was ook wel nodig met elf politici aan tafel. De ouderenbonden hadden een aantal vragen voorbereid en na een voorstelrondje, waar de politieke partijen hun zegje mochten doen, kwamen die vragen aan de orde. Goede vragen over onder meer de voorzieningen in de wijk.

Ook de zaal kon vragen stellen. Een van die vragen ging over de Wmo en de indicatiestelling. Ik heb aan een voornamelijk instemmend knikkend publiek nog maar eens duidelijk uitgelegd hoe belangrijk het is om op huisbezoek te gaan als er een aanvraag voor huishoudelijke hulp wordt gedaan.

Ik heb dat in het verleden zelf gedaan en ik vergeet nooit meer die situatie dat er iemand hulp vroeg voor het zwaardere huishoudelijke werk. Aan de telefoon was mevrouw helder en ze kon duidelijk uitleggen wat ze niet meer kon, hoe groot haar huis was en waar ze hulp bij wilde. Eenmaal bij haar thuis bleek het een compleet ander verhaal. Mevrouw bleek duidelijk niet goed voor zichzelf te zorgen. Haar huis was ernstig vervuild en na een uur praten begon ze steken te laten vallen. Het klopte niet helemaal wat ze zei en ze raakte in de war. Hier was duidelijk meer aan de hand. Met de inzet van een goed opgeleide verzorgster die begon met de ramen lappen en zo het vertrouwen wist te winnen werd het mogelijk om binnen een paar maanden mevrouw te helpen met douchen, maaltijden te regelen en haar huis op orde te krijgen. Waarna ze nog een paar jaar zelfstandig kon blijven wonen. Dit had ik door de telefoon nooit kunnen zien. In een oogopslag zie je meer dan in een half uur aan de telefoon.

Op de vraag uit de zaal of dat niet veel te duur zou zijn, kon ik opmerken dat er geld bespaard kan worden als de indicaties direct goed zijn. Minder bezwaren, minder herindicaties en meer tevreden ouderen die dat krijgen wat ze nodig hebben. Ook hierbij geldt 'goedkoop is duurkoop'. In de eerste instantie is de telefonische indicatiestelling misschien goedkoop, later blijkt dat er zo veel moet worden bijgesteld dat het uiteindelijk duurder uitkomt.
Ik kreeg er een applausje voor en misschien een paar stemmen op 3 maart.

U bent hier