OV-chipkaart vooralsnog niet het enige OV-betaalmiddel in Zaanstad
OV-chipkaart vooralsnog niet het enige OV-betaalmiddel in Zaanstad
Door: Anna de Groot, raadslid
In de late avond van donderdag 11 februari mochten de gemeenteraads- leden van Zaanstad hun zienswijze geven op het invoeren van de OV- chipkaart en het opheffen van de strippenkaart. Ook in stadsregio Amsterdam, waarvan Zaanstad onderdeel is, zou de OV-chipkaart het enige betaalmiddel in het openbaar vervoer moeten worden.
Was het wel slim om op deze avond de gemeenteraad om een zienswijze te vragen? Immers, een ruime meerderheid in de Tweede Kamer stemde op 9 februari in met een motie van de drie regeringspartijen PvdA, CDA en ChristenUnie die staatssecretaris Huizinga oproept om lering te trekken uit de Rotterdamse ervaringen. In Rotterdam wordt sedert 10 februari een proef gedaan, waarbij alleen nog maar met de OV-chipkaart betaald kan worden.
De Kamer steunde verder een motie van CDA en PvdA die opkomt voor de oudere reiziger. Huizinga moet samen met ouderenbonden en vervoerders deze categorie reizigers helpen wennen aan de nieuwe kaart voordat de rest van het land overgaat op de OV- chipkaart.
Uit de standpunten van hun landelijke partijen had wethouder Linnekamp bovendien af kunnen leiden dat SP en GroenLinks, normaal gesproken zijn grootste fans, geen positieve zienswijze zouden afgegeven voor het afschaffen van de strippenkaart in de stadsregio Amsterdam.
SP-kamerlid Emile Roemer voerde reeds vele malen ontelbare argumenten aan tegen de afschaffing van de strippenkaart als betaalmiddel. Ook GroenLinks-kamerlid Ineke van Gent protesteerde al een paar maal heftig. De Volkskrant van donderdagochtend, die slechts luttele uren voordat het oordeel van de raad van Zaanstad werd gevraagd uitkwam, berichtte dat ook reizigersorganisatie Rover de chippas niet meer ziet zitten.
In de avond van 11 februari kon een ambtenaar die verbonden is aan de stadsregio Amsterdam zijn enthousiasme over de gang van zaken bij de volledige invoering in Rotterdam nauwelijks temperen.
Het gros van de aanwezige raadsleden gaf een negatief advies. Van veel raadsleden was het argument dat eerst de proef in Rotterdam maar eens afgewacht moet worden voordat opnieuw een zienswijze gegeven kan worden. SP en GroenLinks waren veel uitgebreider in hun zienswijze. De SP voerde de volgende argumenten aan voor haar negatief advies:
GroenLinks sloot zich grotendeels bij de argumenten van de SP aan.
En zo gebeurde het dat de strippenkaart in de stadsregio Amsterdam – en in elk geval in de Zaanstreek - nog enige tijd in gebruik blijft naast de OV-chipkaart.
Op 12 februari 2010 op de radio: door de invoering van de OV-chipkaart als enig betaalmiddel zullen minder reizigers van het openbaar gebruik gaan maken, zodat de tarieven weer omhoog moeten.