h

SP on tour door Krommenie en Wormerveer

13 februari 2010

SP on tour door Krommenie en Wormerveer

Tekst en foto's: Anna de Groot

Snip- en snipverkouden ben ik. Maar zelfs dat kon een SP-Die Hard niet weerhouden vandaag met de bakfiets on tour te gaan langs de winkelcentra in Krommenie en Wormerveer. De bakfiets werd naar het Rosariumplein in Krommenie gebracht door een ‘echte kerel’, man Ton van Klaske. Wij meisjes hadden het zware ding niet van z’n plaats gekregen. Klaske en ik begonnen vandaag met campagnevoeren en al snel kwamen Sonja en Piet ook opdagen om de SP eens goed onder de aandacht te brengen. De koffie van Albert Heijn was alleszins de moeite waard, evenals de mensen die bij ons een folder kwamen halen. Eén van de leden kwam ons zelfs gevulde koek brengen.


Sonja heeft het koud

Dat de campagne voor de raadsverkiezingen nu echt op dreef komt, merkten we in Krommenie. Op het Rosariumplein kwamen ook de folderaars van DZ eraan.
En zoals altijd op het Rosariumplein …………… voor de winkel van Albert Heijn mochten wij niet staan. In Wormerveer ziet men de SP, maar klaarblijkelijk ook andere politieke partijen, wel graag komen.


Piet fietst zich warm

Ook Piet bleek een ‘echte kerel’. Hij fietste onze bakfiets (mét abusievelijk de handrem erop) naar de hoek van de Zuiderhoofdstraat en de Padlaan, onze volgende halte. Op het hoekje voegde ook de Ierse folkband ‘Kavel 57’ bij ons. ’t Werd weer feest in het doorgaans zo stille straatje. We zongen de teksten van Sonja. Ja ….. ook een gemengd koor van Piet en ik zong mee! ‘k Denk dat wij met onze zang meer kiezers van ons hebben vervreemd dan dat wij er hebben aangetrokken. Behalve Sonja dan, die kan wél zingen.


hartverwarmend gezang

Daarna trok de bakfiets met bemensing, met wederom Piet aan het roer, naar het Marktplein in Wormerveer. Ook ‘Kavel 57’ vergezelde ons. Ronald voegde zich bij de ploeg. Op het Marktplein was ook de VVD aan het folderen.
Bij de Albert Heijn stonden ook de keurig achter hekken opgestelde kindertjes die ‘op jacht’ waren naar voetbalplaatjes. De mensen die de winkel verlieten verdeelden over het algemeen keurig ‘de buit’ onder de kindertjes. Eerlijk delen, daar zijn wij óók voor. En daarna kregen de mensen nog een folder van de SP mee.

Mijn plakgenoot Ronald en ik gingen na het marktplein nog even door naar de DEKA op Plein 13. Daar voegden wij ons gezellig bij Ria en Klaas, de folderaars van de ZOG. Ria, vaak mijn buurtje in het Zaanstad Beraad, en ik gingen al snel gezamenlijk aan de slag om de mensen over te halen op ons te stemmen. En als ze daar niets in zagen, dan in elk geval op 3 maart naar het stemlokaal te gaan.
Om een uur of drie kreeg ik hoestbuien die ik zelfs met medicijnen niet meer kon beteugelen. Mijn enige alternatief was een reisje huiswaarts en een uurtje pitten op de bank.

Wat heb ik vandaag weer geleerd.
De campagne is voor het publiek ogenschijnlijk veel minder interessant dan vier jaar geleden. Veel mensen hebben nauwelijks tijd voor een praatje en zélfs nauwelijks interesse om een folder aan te pakken. Er waren mensen die aangaven geen interesse meer te hebben in de gemeenteraad omdat zij het gevoel hebben dat wij, raadsleden en wethouders, in de afgelopen jaren niets voor hen gedaan hebben. Er waren gesprekken die bol stonden van racisme en uitsluiting, het is dan heel moeilijk om vriendelijk te blijven. Er waren mensen die ons ‘zakkenvullers’ noemden, iets wat sowieso niet opgaat voor gemeenteraadsleden en zeker niet voor die van de SP.
Maar gelukkig waren er ook veel mensen die serieus met ons in gesprek gingen, mensen die bemoedigend hun duim naar ons opstaken, mensen die riepen: Ik stem altijd op jullie!” en mensen die riepen: ”Ik ben lid van jullie!”.
Voor de Wormer overkanters van de SP moeten we de volgende ronde ook maar eens gaan folderen. Er doen veel overkanters boodschappen in Wormerveer.

Het meest opmerkelijke gesprek hadden we met de manager van de Supercoop in Wormerveer. Hij legde ons de socialistische grondslag van deze winkelketen uit en vertelde dat hij juist dáárom ooit bij deze winkelketen solliciteerde. Op dit moment is de Supercoop eigenlijk geen echte socialistische winkelketen meer, maar toch nog wel stúkken socialistischer dan de anderen.

Wat was het kóud! Maar wat heb ik genoten …………

U bent hier