h

Spierballentaal

27 februari 2010

Spierballentaal

Door: Sonja van Elmpt, fractievoorzitter

Hemel, wat gaan de partijen te keer. Er moet hard worden opgetreden, er moet lik op stuk worden gegeven, er zijn drastische maatregelen nodig, vandalen gaan betalen en de ouders van jongeren die overlast veroorzaken moeten worden aangepakt.
Je zou haast denken dat we in een gevaarlijke gemeente leven, waar we ons leven niet zeker zijn. Waar we met bodygards onze boodschappen moeten doen en waar jongeren allemaal crimineel zijn.

Beste mensen, laten we niet zo overdrijven. Natuurlijk moeten mensen die crimineel gedrag vertonen gestraft worden, Natuurlijk hoeven we niet te accepteren dat mensen geïntimideerd worden zodat ze hun huis niet uit durven. Een wijkagent die in de buurt rondloopt en de jongeren goed kent, kan hier veel in betekenen en dat gebeurt ook wel. Jongerenwerkers spreken met jongeren als ze overlast veroorzaken en proberen oplossingen te zoeken. En waar jongeren de boel vernielen en we weten wie het zijn moeten ze de schade vergoeden. Natuurlijk.. maar laten we elkaar nu niet zo bang maken. Zaanstad is een veilige gemeente, waar betrekkelijk weinig aan de hand is vergeleken met andere gemeenten van gelijke omvang. Zelfs in veel plattelandsgemeentes is de overlast groter dan hier.

Laten we jongeren vooral de ruimte geven om hun weg te vinden in het leven, laat ze een beetje rommelen en hun eigen fouten maken. Geef ze een plek en verantwoordelijkheid en vooral geef ze kansen op opleiding en werk. Geef ze het gevoel dat ze er ook bij horen en betrek ze bij de buurt. En als er dan toch een paar jongeren zijn die de fout in gaan, pak die dan aan en laat ze niet los. Zorg dat ze met intensieve begeleiding en gepaste straf verantwoording afleggen voor wat ze gedaan hebben en geef ze dan een tweede kans.

Laat die spierballentaal maar achterwege. Daar wordt de samenleving echt niet veiliger van.

U bent hier