h

Zondagsrust?

17 februari 2010

Zondagsrust?

Hartjes uitreiken op Valentijnsdag, dat deden Klaske, Piet, Burhan en Sonja bij Albert Heijn onder de A8.
"Hebben wij een date op drie maart?" was de vraag en die viel soms goed en soms wat minder.
Met de collega’s van de VVD trotseerden ze de kou. Die stonden daar met de leus “Shoppen is ook zondagsrust”. Een wonderlijke stelling.

Shoppen is misschien een vorm van ontspanning. Maar rustig kun je het toch niet noemen. Alleen de pijnlijke voeten al aan het eind van de dag. Voor de winkeliers is het al helemaal niet rustig. Dat is natuurlijk ook helemaal de bedoeling niet. Hoe drukker hoe beter.
Het wordt misschien wel heel erg rustig in de kleine winkels die het door de week niet meer kunnen bolwerken als iedereen op zondag gaat winkelen en zij die dag echt niet open kunnen. Maar om dat nu zondagsrust te noemen? De ondernemers zoeken het zelf wel uit volgens de VVD. Ja, die hele grote, die kun je rustig voor zichzelf laten zorgen. Die willen geen regels maar de volledige vrije markt. De kleinere ondernemers, de eenmanszaakjes en de ZZP'ers piepen wel anders. Die willen wel dat ze wat meer bescherming krijgen tegen de hollebolle Gijzen van het grootkapitaal.
Het recht van de sterkste in de jungle van de vrije markt, of een afspraakje om te gaan stemmen op 3 maart? Er waren mensen bij voor wie de keus wel heel duidelijk werd daar onder die A8. “Geef mij maar een folder en een hartje”, zei iemand die het kaartje van de VVD in de vuilnisbak wierp.
Waar stemt u op? "Jij, Ik, Wij" of het ikke ikke van de VVD?

U bent hier