h

Liever vol dan plat en leeg

5 maart 2010

Liever vol dan plat en leeg

Door onzekerheid willen veel Rosmolenwijkers weinig weten van sociaal programma

Door: Willem Croese

ZAANDAM – De start van de nieuwbouw laat op zich wachten in de Rosmolenwijk. De Koning Davidstraat, Jan Bouwmeesterstraat en Luikse Hoven zijn drie van de tien projecten in Zaanstad waarvoor in totaal 3,4 miljoen euro beschikbaar is gesteld door het ministerie van VROM om de bouw vlot te trekken. Voorwaarde is dat uiterlijk 1 juli gebouwd wordt. Corporatie Parteon volhardt echter en geeft geen data prijs, want eerst moet 75 procent van de nieuwe woningen verkocht zijn. De SP vraagt zich af er voldoende rekening gehouden wordt met de reële woningbehoefte, inkomens in de wijk en de effecten van de crisis. Volgens de socialisten kan dit de moeizame verkoop verklaren.

Dit laatste bleek weer eens afgelopen maandagavond tijdens een bijeenkomst in buurthuis De Kolk die in het teken stond van een nog uit te voeren sociaal programma voor de wijk. De zaal was te klein door de komst van ongeveer honderd Rosmolenwijkers. Extra stoelen werden erbij gehaald om iedereen een zitplaats te geven. Na de pauze kreeg men de gelegenheid vragen te stellen, maar de antwoorden waren voor veel mensen onbevredigend. Teleurgestelde bewoners verlieten voortijdig de zaal.

Sociaal programma

In opdracht van Parteon werd onder leiding van B&A Groep medewerker Wout Gelderloos een sociaal programma opgesteld in samenwerking met de gemeente Zaanstad en de Rosmolenwijkse werkgroep 'Herstructurering'. Volgens gemeentelijk gebiedsmanager Marie-Louise Sanders was de reden hiervoor dat 'slopen en bouwen geen garantie geeft voor sociale samenhang in de wijk'.
Om het plan vorm te geven inventariseerden de drie organisaties eerst de stand van zaken. De zwakke en sterke kanten van de wijken werden belicht. Van de ruim 7200 inwoners leeft onder meer 4,4 procent van de bijstand, 41 procent is alleenstaand, slechts 20 procent is hoog opgeleid en het gemiddeld inkomen is € 26.100 per jaar.
De ligging van de wijk werd als een belangrijk pluspunt gezien, want het is vlakbij het centrum van Zaandam en de uitvalswegen naar Amsterdam en richting Purmerend of Alkmaar. Veel groen in het Burgemeester In 't Veldpark, scholen en bedrijvigheid zijn andere sterke kanten. En niet te vergeten de enorm grote vrijwillige inzet van bewoners op allerlei gebieden.
Nu de wijk ingrijpend vernieuwd zal worden zijn volgens Wout Gelderloos de belangrijkste pijlers integreren, woon- en leefomgeving, leren op- en doorgroeien, veiligheid, werk en ondernemerschap. Concrete plannen werden niet op tafel gelegd. De wijkbewoners werd gevraagd ideeën aan te leveren. Dit gebeurde mondjesmaat.

Herstructurering

Gemor kwam uit de zaal toen aangegeven werd niet over herstructurering te mogen praten, want de avond stond alleen in het teken van het sociaal programma 2010 – 2015. Hier nam een aantal Rosmolenwijkers geen genoegen mee. Zij wilden weten wanneer er gebouwd wordt en waar zij aan toe zijn.
Parteon medewerker David Gelok kon de angel niet uit de gespannen sfeer halen. Hij zei niet te weten wanneer in de wijk gebouwd wordt. Gemeenteambtenaar Marie-Louise Sanders stond hem bij door de zaal te verzekeren dat de bouw start in 2010.
Hoofdschuddend en gniffelend hoorden de aanwezigen dit aan, terwijl veel mensen tegelijkertijd opstapten om naar huis te gaan. Wijkoverleg voorzitter Lechner en Herstructurering werkgroeplid Klitsie deden nog een wanhoopspoging door op te roepen vooral niet weg te gaan en andere vragen dan die over het sociaal programma te stellen tijdens de komende vergadering van het wijkoverleg op 12 april. Hun inzet mocht niet baten, want de zaal was daarna snel voor de helft leeg.

Hoge prijzen

Als een nachtkaars ging de avond uit over het sociaal programma voor de Rosmolenwijk. Niet zo verwonderlijk, want de huidige bewoners willen af van onzekerheid. Door honderd procent sociale huurwoningen te slopen hoopt Parteon meer variatie in de wijk te brengen met nieuwe woningen, waarvan 60 procent de vrije markt opgaat voor de verkoop. De resterende 40 procent is bestemd voor de sociale sector met zowel huur- als koopwoningen.
De SP betwijfelt of de huidige bewoners de hogere prijzen kunnen betalen. De opstellers van het sociaal programma hadden zelf al vastgesteld dat het gemiddeld inkomen laag is en zelfs lager dan het gemiddelde in heel Zaanstad. Een eenvoudig rekensommetje leert dat het een onhaalbare kaart is voor veel Rosmolenwijkers, want wie geen geld op de bank heeft staan en het minimumloon verdient kan weinig kanten op. Op de vraag waar dan die bewoners naar toe moeten volgde geen antwoord.

Vol

'Liever plat dan leeg' is de stelling van Parteon. Vandaar de grote kale vlaktes die omringd zijn met hekken, waar niets gebeurt. De betrokkenheid van de bewoners wordt geprezen, maar kennelijk niet goed begrepen door de organisatoren van de speciale vergadering.
Uiteraard zijn de Rosmolenwijkers erbij gebaat om mee te doen aan de leefbaarheid in de wijk, want niemand wil in een rommeltje wonen. Daarom zou de stelling van de bewoners eerder moeten zijn 'Liever vol dan plat en leeg' of zoals Jan Schaeffer - voormalig Amsterdams wethouder van volkshuisvesting - zei: 'In gelul kun je niet wonen'.

Slechts één politieke partij was vertegenwoordigd tijdens deze bijeenkomst. GroenLinks lijsttrekker Kees van den Berg nam het desgevraagd sportief op voor zijn collega's, want de uitnodiging voor de vergadering in de Rosmolenwijk lag pas dezelfde morgen in de postvakjes van de raadsleden. Door de verkiezingstijd hadden de overige partijen ongetwijfeld andere bezigheden. Vooralsnog is de toekomst voor veel Rosmolenwijkers zeer onzeker.

U bent hier