h

Solidariteit met de schoonmakers

14 maart 2010

Solidariteit met de schoonmakers

Al wekenlang zijn de schoonmakers in staking. Naast treinschoonmakers hebben ook schoonmakers van kantoorpanden, ziekenhuizen en overheidsgebouwen zich bij de acties aangesloten. Onder de leus ‘schoon genoeg!’ komt het personeel in actie voor loonsverhoging, een goede cao en voor meer respect. Dat is hard nodig, want de situatie op de werkvloer is schrijnend: extreme werkdruk, trieste arbeids- omstandigheden en geregeld intimidatie door het management.

De staking bevindt zich nu in een cruciale fase, nu de Nederlandse Spoorwegen eigen personeel inzet om de treinen schoon te maken. Zoals FNV Bondgenoten terecht verklaart is dit niets anders dan besmet werk, waarmee de directie de acties probeert de kop in te drukken. Ondertussen beweert de NS via de media dat ze dit doet ‘in het belang van de reizigers’.

Niets is minder waar. Deze strijd is juist in het belang van ons allemaal. De schoonmakers laten zien dat we de systematische aanvallen op onze arbeidsvoorwaarden en levensstandaard niet over onze kant hoeven laten gaan. Hun doorzettingsvermogen toont de weg vooruit, juist nu we overal geconfronteerd worden met het mantra uit Den Haag dat ‘bezuinigen onvermijdelijk is’. Maar het is onzin dat wij voor een crisis moeten betalen die we niet veroorzaakt hebben.

De stakende schoonmakers verdienen dan ook alle steun uit de rest van de samenleving. Als reizigers, studenten, vakbondsleden en werknemers uit andere sectoren roepen we daarom iedereen op deze verklaring te steunen, en de boodschap te helpen verspreiden: samen sterk voor een solidair Nederland!

Willem Dekker (organiser Vakbond van Schoonmakers)
Sadet Karabulut (Socialistische Partij, Tweede Kamer)
Paul Ulenbelt (Socialistische Partij, Tweede Kamer)
Patrick Zoomermeijer (Socialistische Partij Zaanstreek)
Nuri Karabulut (DIDF, federatie Turkse arbeidersverenigingen)
Bart Plaatje (FNV Bondgenoten, organiser Handel)
Egbert Schellenberg (FNV Vecht voor je Recht)
Niek Stam (FNV Bondgenoten, coördinator Havens)
Bart Griffioen (Internationale Socialisten)
Kyra Weaver (Kritische Studenten Utrecht)
Chandar van der Zande (studentenactiecomité SOS)

Wees net als de SP Zaanstreek ook solidair met de stakende schoonmakers:

• Mail deze verklaring naar: solidariteitschoonmakers@gmail.com
• Vermeld daarbij duidelijk je naam, organisatie en/of vakbond
• Voeg graag een korte boodschap toe gericht aan de schoonmakers
• Mail deze verklaring gelijk door aan je eigen netwerk

U bent hier