h

‘Niemand kan mij beledigen zonder mijn toestemming’ (Gandhi)

14 januari 2011

‘Niemand kan mij beledigen zonder mijn toestemming’ (Gandhi)

Re: ‘incompetente muts’ en andere digitale borrelpraat

Door: Carla Schuddeboom

Toen ik als kersvers steunfractielid na mijn kerstvakantie de oogst aan nieuwe emails bekeek werd mijn blik meteen gevangen door een merkwaardig rijtje.
RE: ‘incompetente muts’
RE: ‘incompetente muts’
Enz.
Verkeerd verbonden? Wie is er nou weer boos op me? Rare nieuwjaarswens? Ik schoot in de lach.

Wat wil het geval:
Een Zaans raadslid heeft in een twitterbericht een Zaanse wethouder uitgemaakt voor ‘incompetente muts’. En de krant, altijd geplaagd door tijdtekort en onderbezetting, citeert graag uit twitterberichten. Dat is immers nog makkelijker en sneller dan altijd maar weer dezelfde politieke vrienden vragen naar hun mening over ditjes en datjes, of hun weblog overpennen. Dus: nu stond ook in de krant dat het betreffende raadslid deze wethouder maar een incompetente muts vindt.

Relletje geboren. Mails over en weer. Een verontwaar- digde brief over verruwing van het taalgebruik van de hand van de ROSA collega’s aan het betreffende raadslid. Mèt verwijzing naar de PVV. Ondertekend door vele andere partijen. Of het raadslid zijn excuses aan wil bieden aan de wethouder. Moeten wij als SP die brief nu ook ondertekenen?

Natuurlijk houden wij niet van dit soort omgangsvormen (of liever gezegd, een gebrek daaraan). Hetzelfde raadslid heeft in het verleden de SP fractie wel eens in de hoek van Stalin en de Stasi gezet (overigens zonder dat andere partijen daar aanstoot aan namen). Dat was misschien nog wel pijnlijker. Als ik mij goed herinner is daarover gepraat en het is daarna niet meer gebeurd.

Eigenlijk willen we aan dit soort rellen onze energie niet besteden. Het doet zo denken aan die spoeddebatten in Den Haag die nergens over gaan. Dan heeft Wilders weer dit gezegd en dan weer dat; naar mijn indruk heeft alle ophef nog nooit tot meer inzicht en gedragsverandering bij Geert geleid. Misschien moeten we de woorden van Gandhi maar in ons achterhoofd houden: ‘Niemand kan mij beledigen zonder mijn toestemming.’ Er zijn zoveel belangrijker zaken te bespreken. Zoals bijvoorbeeld wat de kerntaken van de gemeente moeten zijn, gezien het bezuinigingsgeweld dat over onze hoofden los gaat barsten. Om maar eens wat te noemen.

En we willen ons ook niet door de krant laten opdrijven als een pak blaffende honden in de nacht. Een paar dagen later stond in diezelfde krant weer dat een voormalig raadslid vindt dat de naam Bernhard uit het straatbeeld moet verdwijnen. Jazeker, prins Bernhard deugde niet, dat weten we nu zo langzamerhand wel. Maar moet hij daarom worden weggepoetst uit de geschiedenis? Wat moeten we dan met al die generaals uit de Boerenoorlog die hun eigen straat hebben gekregen? En natuurlijk wil dan ook iemand straks de Karl Marxstraat weg hebben. Waar houdt dat nou weer op? Een leuk onderwerp voor de digitale borreltafel, maar verder willen we hier niet aan meedoen. En kijk, nu heb ik het toch weer gedaan!

U bent hier