h

Zaanstreek geeft kabinet onvoldoende

8 maart 2011

Zaanstreek geeft kabinet onvoldoende

Door Patrick Zoomermeijer, fractievoorzitter

De Provinciale Statenverkiezingen waren deze keer meer dan ooit een test voor het zittende kabinet, een soort tussentijdse populariteitspoll voor de landelijke politiek. Dat kon ook niet anders nu de links-rechts-tegenstelling weer helemaal terug is. Nu was hij ook nooit echt weg, alleen hebben rechts politici en veel media dat proberen te ontkennen. Met de crisis en de bezuinigingen staat alles weer op scherp. Keuzes over wie de crisis moet betalen laten duidelijk zien waar partijen staan.

In de Zaanstreek kregen coalitiepartijen VVD en CDA en gedoogpartij PVV nog geen 40% van de stemmen. Het CDA verloor maar liefst 6,7% van haar aanhang, de nu toch landelijk populaire VVD verloor hier 2%. Daarmee wordt het afbraakbeleid van de rechtse regering resoluut door de Zaanse stemmers afgewezen. Landelijk haalde het kabinet en haar gedoogpartner geen meerderheid van de stemmen, in de Zaanstreek was de afkeuring dus nog sterker!

De SP haalde in de Zaanstreek 11,9% van de stemmen. Dat is beter dan verwacht en een uitstekend resultaat. Wij bedanken dan ook onze Zaanse kiezers en hopen dat dit een begin is van een wat weer een ‘rode’ Zaanstreek mag heten.

U bent hier