h

Waarborgt Zaanstad de privacy van haar burgers?

2 mei 2011

Waarborgt Zaanstad de privacy van haar burgers?

Roland van BraamEen Zaans SP-lid kwam er onlangs tot zijn grote schrik achter dat de afdeling Burgerzaken van Zaanstad privacygevoelige gegevens deelt met derden. Zonder het te melden, laat staan met toestemming vooraf. En nog wel aan commerciële partijen. We vermoeden dat dit vaker is gebeurd. Daarom stelde de SP-fractie, die zich al langer hard maakt voor de bescherming van privacy, hierover de volgende zogenaamde ‘Artikel 51 vragen’ aan het college (burgemeester en wethouders). We wachten de beantwoording af.

Geacht college,

Graag ontvangen wij van u het antwoord op de volgende vragen:

Zijn de inwoners van Zaanstad ervan op de hoogte dat wanneer zij hun gegevens verstrekken aan de gemeente dat deze gebruikt worden voor het laten uitvoeren van een benchmark,.

- Bent u ervan op de hoogte dat de gemeente ongevraagd persoonlijke gegevens verstrekt aan Isiz BV “http://isiz.nl/“, wat een commercieel enquête bureau is?
- Worden deze persoonlijke gegevens versleuteld “https“ verstuurd?
- Hoe veilig is het systeem waarin deze gegevens worden bewaard van dit bedrijf?
- Bent u ervan op de hoogte dat volgens GBA ( gemeente basis administratie) geen gegevens mag verstrekken aan commerciële instellingen
- Wat is de informatie die de gemeente Zaanstad geeft aan hun inwoners wanneer deze hun gegevens verstrekken?
- Waar staan de privacy verklaringen op de website van gemeente Zaanstad?
- Hoe kan de gemeente Zaanstad garanties geven dat privacy gegevens van onze inwoners veilig zijn bij een commercieel enquête bureau?

Voor de spoedige beantwoording van de vragen danken wij u bij voorbaat.

Met vriendelijke groet,

Namens de SP-fractie,

Roland van Braam

U bent hier