h

Na voedselbank nu ook kledingbank in Zaanstad

30 september 2011

Na voedselbank nu ook kledingbank in Zaanstad

De SP maakt zich in de landelijke en de lokale overheden al jaren hard voor armoedebestrijding. Twee enthousiaste jonge vrouwen uit Krommenie pakken het anders aan. Zij openen eind oktober een kledingbank in Zaanstad met als doelstelling “het doorgegeven van herbruikbare kleding aan mensen die het hard nodig hebben, maar dit niet (meer) kunnen betalen”.

Door Mieke Westera

Afgelopen dinsdag waren Marije Heijne en Wendy Noom te gast op onze vaste locatie Het Brandtweer in Koog aan de Zaan om hierover te vertellen, omdat - zoals zij ons mailden - “de SP erg betrokken is bij het Armoedeplatform”.

Marije Heijne en Wendy Noom
Marije Heijne en Wendy Noom

Handen uit de mouwen

In april dit jaar zijn zij, na al jaren vrijwilligerswerk te hebben gedaan, begonnen met het maken van plannen voor een winkel, waar mensen die de eindjes niet meer aan elkaar kunnen knopen, gratis kleding kunnen uitzoeken. Klanten kunnen alleen terecht bij deze kledingbank na verwijzing door Bureau Quitte, dat een onderdeel is van de Stichting Maatschappelijke Dienstverlening Zaanstreek-Waterland. De criteria die gehanteerd worden zijn dezelfde als bij de voedselbank. De doelgroep is ca. 1500 huishoudens in Zaanstad. Voor de hoeveelheid kleding die men uit mag zoeken hanteren zij de regels van het Nibud.

Het is ongelooflijk hoeveel werk ze in die paar maanden verzet hebben in hun vrije uurtjes, want Marije werkt ook nog als budgetcoach bij Humanitas en heeft een gezin en ook Wendy heeft het druk met haar jonge kinderen.

Op alle mogelijke manieren hebben ze aandacht gevraagd voor hun project: interviews in de kranten en op de radio, aanschrijven van de gemeente, sociale instellingen, bedrijven, winkels en scholen en aanwezig zijn bij openbare bijeenkomsten zoals het wijkoverleg en op braderieën. Ze hebben een sponsorplan geschreven en een website geopend, en een club opgericht “De Vrienden van Kledingbank Zaanstad”. En het heeft gewerkt, er is een geschikte locatie gevonden en opgeknapt en er is al veel kleding ingezameld. Marije en Wendy komen op afspraak kleding bij de mensen thuis ophalen.

Er zijn nog twee drempels te nemen. Ten eerste moeten ze voor het aanvragen van bijvoorbeeld een subsidie een stichting worden. Dat kost een paar honderd euro, die de twee nog niet bij elkaar hebben. Daarnaast zijn ze nog naarstig op zoek naar kledingrekken, want al die ingezamelde kleding moet natuurlijk wel mooi opgehangen worden. Marije en Wendy hopen dat de winkel gezellig en laagdrempelig zal zijn.

Het streven is om eind oktober te openen in het voormalige PWN gebouw aan de Industrieweg 1a in Wormerveer. Kijk voor meer informatie op hun website www.kledingbankzaanstad.nl.

En de SP? Die gaat door met haar eigen werk. Want hoe loffelijk de inzet van Marije en Wendy ook is, we moeten ons toch ernstig afvragen waarom we in een rijk land als het onze voedsel- en kledingbanken nodig hebben. Je vraagt je af wat het volgende zal zijn. Een tentenbank voor mensen die de huur niet meer kunnen betalen?

U bent hier