h

Het begin van een hete herfst

17 oktober 2011

Het begin van een hete herfst

Terwijl op het Beursplein Occupy Amsterdam zijn tweede dag inging kwamen verschillende organisaties zondag 16 oktober in de Melkweg bijeen om te discussiëren hoe de protesten in de samenleving gebundeld kunnen worden. Want dat is het grote probleem op dit moment. Iedereen is bezig met kleine en grote acties over bezuinigingen in de zorg, de kunst en het openbaar vervoer, tegen racisme, tegen afbraak van het onderwijs, sociale woningbouw en het milieu en nog veel meer. Maar pas als we samenwerken kunnen we echt een vuist maken. Linkse politieke partijen en vakbonden hebben deze bundeling van krachten niet voor elkaar gekregen. Zou het deze organisaties wel lukken?

Verslag: Mieke Westera en Evert Hartog

In de Melkweg kwamen na muziek van rapper Gikkels en de opening door dagvoorzitter Frank van Schaik eerst een aantal sprekers aan bod. Link vooral door naar de betreffende websites voor meer informatie.
Jerome Roos van Roar (Reflections on a Revolution), een collectief van schrijvers over protestbewegingen in de hele wereld, sprak o.a. over de verschillen en overeen- komsten tussen de Arabische lente en onze hete herfst.
Peter Mertens van PvdA-België (die meer overeenkomsten heeft met de SP dan met de Nederlandse PvdA) had het over o.a. de overname van (de schulden van) Dexia, Griekenland en Portugal. Hij eindigde met de woorden van Jacques Brel: “De grootste vorm van waanzin is deze wereld te accepteren zoals zij is, en niet te strijden voor een wereld zoals zij zou moeten zijn."
Jacob Hooijer vertelde over Occupy Amsterdam en riep op tot het brengen van dekens en voedsel naar het Beursplein om de mensen die daar verblijven te steunen.
Michel vertelde over Occupy Den Haag hoe ze het daar zaterdag voor elkaar kregen om toch naar Het Plein te gaan.
Willem Bos sprak namens de Hete Herfst.
Anja Meulenbelt, schrijver en oud SP senator, hield een betoog voor meer solidariteit en tegen racisme.

Soldier of Orange
Eén verrassend initiatief werd toegelicht door Derk van der Kamp, van het Ricciotti ensemble. Aan orkesten over de hele wereld is aandacht gevraagd voor de afbraak van de cultuur in Nederland. “Steun ons door 1 minuut van de filmtune van Soldaat van Oranje te spelen, op te nemen en op te sturen”, was de vraag. Inmiddels hebben 60 (!) orkesten aan deze oproep gehoor gegeven, luister maar op www.soldieroforange.
Het zou mooi zijn als deze tune overal in acties en op websites gebruikt gaat worden.

OV, wonen, milieu en zorg
Aansluitend was er een paneldebat o.l.v. Anne van Schaik, tussen woordvoerders van vier heel verschillende organisaties over wat zij voor acties hebben gehouden, nog gaan houden en hoe er samengewerkt kan worden.
Deelnemers waren:
Ger Geldhof , actieleider Red het OV
Hans Roseboom, De Woonbond
Geert Ritsema, Milieudefensie
Jan Troost, Terug naar de bossen

Na een muzikale pauze gingen de aanwezigen naar verschillende workshops in de Stadsschouwburg. In de gang stonden tafels met actie materialen. De SP stond gebroederlijk naast de Internationale Socialisten. De SP was, ondanks dat de partij dit initiatief niet officieel ondersteunt, goed vertegenwoordigd.


Foto: Mieke Westera

Over de workshops was in de afsluiting maar weinig concrete terugkoppeling. In het slot debat voerde voor de SP Ronald van Raak het woord. Hij was o.a verheugd over de betere samenwerking met de FNV, waar de PvdA spreker zich bij aansloot. GroenLinks was ook uitgenodigd maar had geen afgevaardigde kunnen leveren, dat zegt genoeg.

En hoe nu verder
De bedoeling van deze dag is steeds meer mensen te mobiliseren zodat er op 20 november 1 miljoen mensen op het Museumplein staan. De les van de grote demonstratie in 2004 is, dat de actiepartijen en de linkse oppositie daarna wel verder moeten gaan om rechts klein te krijgen en niet - zoals toen met Wouter Bos - doen alsof er niets is gebeurd. Er komen nog een heleboel manifestaties, daar werden vanmiddag oproepen voor gedaan. Maar duidelijk is dat er nog hard gewerkt moet worden en we nog een lange weg te gaan hebben.

Mark Rutte
De weg terug van de Melkweg naar het Beursplein ging door drukke winkelstraten en langs overvolle terrassen. Ook Mark Rutte werd gespot op een terrasje. Glimlachend zoals we van hem gewend zijn genoot ook hij van deze zonnige dag, zich niet bewust van het feit dat op deze middag in de Melkweg flink aan de poten van zijn stoel is gezaagd.

Occupy Amsterdam
Op het Beursplein was het anders dan zaterdag. De tram reed weer over het Rokin, er waren beduidend minder mensen, maar op het plein hing een goede sfeer. Er stonden tientallen tenten waarin mensen hadden geslapen, heel dapper met een temperatuur van rond het vriespunt. Overal hingen nieuwe borden en doeken met verschillende kreten. Er werden workshops gehouden over hoe nu verder, want geen organisatie hebben is mooi, maar doelloos bij elkaar zitten levert niets op en is ook niet vol te houden. Het is niet iedereen gegeven om lang op het plein te blijven, maar de actievoerders ondersteunen kan wel. De gebeurtenissen op het plein zijn live te volgen .

Foto's : M. de Boer

U bent hier