h

”Bestaat er een afvalmaffia?”

10 november 2011

”Bestaat er een afvalmaffia?”

Blijkbaar was de titel van onze thema-avond van afgelopen dinsdag voor veel mensen prikkelend genoeg om naar wijkhuis “Het Brandtweer” in Koog aan de Zaan te komen. Remi Poppe, oud-Tweede kamerlid voor de SP, hield een boeiende inleiding over het thema afval en poneerde de stelling dat afval niet gezien wordt als een eindstadium van een productielijn en dus ingecalculeerd dient te worden, maar als de start van een nieuw economisch proces.

Verslag door Nora Swagerman

Zolang deze twee economische processen, productie en afvalverweking, gescheiden blijven, ontstaat er handel en concurrentie in de afvoer en verwerking van afval. Eigenlijk ontstaat een heel nieuw economisch systeem met het product”Afval”.

De gevolgen hiervan zijn duidelijk. Er wordt over de hele wereld met het product “Afval” heen en weer gesjouwd naar plekken waar het het goedkoopste is dit te laten verwerken. Dus gaan ladingen afval naar Azië en in landen waar soepeler milieu regels zijn of helemaal geen regels wordt allerlei afval gedumpt. Met alle kwalijke gevolgen van dien. En in die Europese landen waar wat meer met de regels gesjoemeld kan worden, ontstaan vuilbergen rond steden.

In Nederland hebben wij de zaken op zich goed geregeld, maar er is een overcapaciteit aan vuilverbrandingsovens ontstaan en ja, die moeten toch ook aan het werk blijven. Dus ook wij importeren afval uit andere Europese landen. Zo is er een constante stroom van afval over de Europese wegen en over de zeeën naar verre werelddelen.

Kortom Afval is big business! En daar waar geld te verdienen valt, is ook het gevaar dat men de regels probeert te omzeilen, zodat men nog meer geld kan verdienen. En dat allemaal omdat de producent van een product niet verantwoordelijk is voor de afval die zijn product veroorzaakt.

Grote vraag was natuurlijk welke mogelijkheden er zijn om deze twee economische processen in elkaar te schuiven, zodat de producent ook het door hem veroorzaakte afval in zijn productieproces incalculeert. Dit leidde tot een geheel andere discussie. Helaas was voor deze discussie niet voldoende tijd meer. Dat zullen we later nog eens moeten doen.

Vooralsnog werd deze avond duidelijk dat afval, milieu, productie en consumptie nog lang niet leiden naar een duurzame, leefbare wereld.

Foto’s: Jan van Keulen

U bent hier