h

Accommodatiebeleid: geen steun voor buurthuizen

27 januari 2012

Accommodatiebeleid: geen steun voor buurthuizen

Onderstaande kritische bijdrage gaf fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer namens de SP op de nota maatschappelijk accommodatiebeleid. Daarin worden de plannen vastgelegd om maatschappelijke en culturele activiteiten ruimte te bieden. Omdat de buurthuizen, die de gemeente steeds meer aan hun lot overlaat, er niet in worden genoemd, namen we het initiatief tot een motie voor het behoud van vier in het verleden 'verzelfstandigde' buurthuizen.

Patrick Zoomermeijer"De SP heeft sociale samenhang en gelijke kansen hoog in het vaandel staan. Voor zover de overheid, in ons geval de gemeente, daar een positieve bijdrage aan kan leveren, wordt onder andere in deze nota vastgelegd. We kunnen dus niet genoeg benadrukken, dat het ongewijzigd aannemen van deze nota grote gevolgen heeft voor onze lokale maatschappij, de mensen.

De rol van de gemeente bij het huisvesten van maatschappelijke activiteiten wordt hierin vastgelegd. Het stuk ademt weer de geest van een kleinere, terugtrekkende overheid. Het staat ook weer in het teken van bezuinigingen, door het huidige economische klimaat als maatstaf te nemen, waar ditzelfde college bij bijvoorbeeld nieuwbouwprojecten met dure koopwoningen altijd uitgaat van toekomstige economische groei.

Kortom: het stuk is gebaseerd op een visie die wij niet delen. Namelijk van een kleinere overheid en meer markt: het neoliberalisme. En nu heeft het college eindelijk concrete plannen voor een kerntakendiscussie, waar de SP al zo lang om heeft gevraagd, en nu wordt die discussie al achterhaald voordat zij is begonnen, want hier gaan we de kleinere rol voor de overheid vastleggen, als het stuk ongewijzigd blijft.

Verder is het stuk gebaseerd op onderzoeksgegevens uit 2008. Vier jaar oud dus. Buurtcentra worden er niet in genoemd. Eén buurtcentrum is bijvoorbeeld gesloten in die vier jaar, misschien wel definitief: De Bovenkruier. Honderden bewoners in ’t Kalf hebben hun stem laten horen, maar hun wens om De Bovenkruier open te houden is nog niet gehonoreerd. Hun stem is een teen van betrokkenheid, ‘participatie’ zo je wilt. Wat wordt er met die stem gedaan?

Omdat De Bovenkruier niet het enige buurtcentrum was en is, dat het moeilijk rooit sinds de verzelfstandiging, dienen wij en ROSA een motie in met de bedoeling om De Bovenkruier, De Pelikaan, De Vuister en De Kwaker open te houden. Vooral de eerste drie hebben het moeilijk, en we zouden graag zien dat het college onderzoekt wat het kan doen om de openstelling van deze buurtcentra te garanderen. Wij willen graag meedenken over creatieve oplossingen, we denken liever niet in problemen. ‘Kan niet’ ligt op het kerkhof, en ‘wil niet’ ligt er naast.

Want zeggen dat je voor activiteiten en niet voor stenen gaat is één ding, maar zorgen dat er gewoon een gegarandeerde plek is in elke wijk waar mensen van verschillende leeftijden en afkomst elkaar kunnen ontmoeten, is een ander ding!"

De uitkomst

Uiteindelijk werd de motie van SP en Rosa verworpen, al was het wel even spannend: 17 voorstanders, 20 tegenstemmen. Bij de voorstanders gelukkig collegepartij GroenLinks, bij de tegenstemmers helaas de PvdA. De PvdA-wethouder zei wel dat de uitkomst van de verzelfstandiging van 4 buurtcentra zou worden geëvalueerd, maar los van dat dat misschien te laat is, wilde ze niet toezeggen of buurtcentra waarvan in die evaluatie zou blijken dat ze het niet zouden redden, op steun kunnen rekenen. Hier toonde zich een opvallend hardvochtige PvdA, doof voor de bewoners.

U bent hier