h

Openbare bijeenkomst over de Eurocrisis

10 januari 2012

Openbare bijeenkomst over de Eurocrisis

De regering Rutte trekt tientallen miljarden uit voor de steun aan Griekenland en om de Euro te redden, terwijl zij onze pensioenleeftijd wil verhogen en er miljardenkortingen op onze pensioenen dreigen. We zijn toch niet gek? Onder dit motto organiseert de SP-afdeling Zaanstreek op vrijdag 20 januari om 20.00 uur in Serah Artisan, Dam 2 in Zaandam. Zaal open om 19.30 uur.

Tuur Elzinga

SP Eerste Kamerlid Tuur Elzinga zal deze discussieavond waarop zowel SP- als niet SP-leden welkom zijn inleiden. Ook zijn er korte filmpjes over het thema te zien en is er gelegenheid voor het stellen van vragen en voor discussie.

De SP en de pensioendeals

SP-leider Emile Roemer wijst het 'pensioenakkoord' dat werkgevers, werknemers en het kabinet hebben gesloten resoluut af. “We hebben het beste pensioenstelsel ter wereld, dat robuust genoeg bleek om de zwaarste financiële crisis te doorstaan”. Dat de hoogte van de pensioenen afhankelijk wordt gemaakt van beleggingsresultaten, leidt volgens Roemer tot een 'pokerpensioen'.

De SP en de Griekenlandcrisis

Emile Roemer: "De Griekse tragedie kent veel verliezers. Het hardst getroffen worden op dit moment de Grieken die hard werken voor weinig geld. Veel mensen kennen van vakantie wel een Grieks gezin dat een pension of hotel runt. Maar denk ook eens aan de gewone Griek die leeft van zijn baan als buschauffeur, metaalbewerker of postbode. Ze werken de klok rond, voor een heel gemiddeld bestaan. Natuurlijk kun je deze mensen verwijten dat ze een stel corrupte politici in het zadel hebben gehouden, maar dat maakt de klappen die zij nu krijgen niet minder hard. Een tragedie kent ook een stel 'bad guys'. Dat zijn aan de ene kant de Griekse politici, maar anderzijds zeker ook de bankiers. Die verdienden geld met het vervalsen van de boekhouding en kregen jarenlang een hoge rente op hun risicovolle leningen aan Griekenland. En nu willen diezelfde banken dat de belastingbetaler de knip trekt om hun belangen veilig te stellen. Dat moeten we dus niet doen. Het is de hoogste tijd dat ook de banken zelf gaan bijdragen aan de Griekse tragedie."

U bent hier