Succesvolle eurocrisisbijeenkomst sluit met boodschap van hoop
Succesvolle eurocrisisbijeenkomst sluit met boodschap van hoop
In de mooie statige zaal in Serah Artisan in hartje Zaandam kwamen vrijdag ruim 50 mensen uit de Zaanstreek bijeen om de SP-opvatting over de Eurocrisis en de aanval op onze pensioenen te horen. Daarbij werden filmpjes vertoond en praatte SP-senator en FNV-bestuurder Tuur Elzinga de aanwezigen bij. Er waren fractieleden van GroenLinks en PvdA en bestuursleden van de Alevitische Vereniging en de Turkse migrantenorganisatie DIDF aanwezig. Vakbondsleden en uiteraard SP'ers waren goed vertegenwoordigd.
Zeynep gaf namens de SP-afdeling een socialistische inleiding als smaakmaker. Daarna vertelde Tuur Elzinga over de geschiedenis van de EU en de Euro, en hoe die vooral tot stand zijn gekomen om de belangen van grote ondernemingen te dienen. En dat sinds Reagan en Thatcher in de jaren tachtig het neoliberalisme vrij baan kreeg: meer markt en minder overheid. Helaas werkten ook bijvoorbeeld de PvdA onder Wim Kok daar ook aan mee, en verloren de burgers steeds meer invloed terwijl allerlei voorzieningen werden afgebroken.
Uit het korte debat dat volgde werd duidelijk dat onze huidige regering er zelf voor kiest om het beleid uit Brussel te volgen, en zelfs bezuinigd waar van de EU niet hoeft te worden bezuinigd. Rutte wordt niet gedwongen vanuit Brussel (mede door beleid dat al jaren terug met de VVD in de regering tot stand is gekomen). Hij is het zelf met de bezuinigingen eens. En ook binnen Zaanstad bijvoorbeeld kiest het college er voor rechtse bezuinigingen uit Den Haag uit te voeren, en zelfs méér te bezuinigingen dan hoeft van Den Haag. Daarom riep Zaans SP-fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer ook op tot een linkse samenwerking tegen afbraak, waarbij linkse partijen van tevoren aangeven dat ze voor een echte linkse coalitie gaan, en wat daarbij de breekpunten zijn waar ze voor staan. Dan kunnen de mensen kiezen voor een linkse of rechtse meerderheid.
In het tweede gedeelte vertelde Tuur Elzinga over hoe onze pensioenen werden afgebroken, terwijl daar geen noodzaak toe is. We hebben nu nog het beste pensioenstelsel in de wereld. Maar als de plannen in Den Haag worden aangenomen, zullen de werkgevers tijdens slechte tijden niet meer bij hoeven te storten in de pensioenkassen. Dan gaan bij tegenslag werkenden meer premie betalen of gaan de pensioenen omlaag, zoals nu al dreigt te gebeuren. Aangezien de PvdA en GroenLinks in de Tweede Kamer het pensioenakkoord al steunen, is het onwaarschijnlijk dat zij in de Eerste Kamer nog zullen 'tegen' stemmen. Dat is jammer. Zouden ze dat wel doen, dan zouden ze laten zien dat ze nog echt links zijn, en zouden we het onzalige akkoord kunnen stoppen.
Tuur vertelde ook dat hij tot 'kwartiermaker' is aangesteld bij de bond. Hij gaat met iedereen in gesprek, vooral gewone leden en mensen die nog geen lid zijn, om te horen wat zij denken van een moderne bond. Want om de bond weer slagkracht te geven, moet ze haar macht tonen. Daarvoor moet de organisatiegraad omhoog, sectoren waar de bond slecht vertegenwoordigd is aandacht krijgen, en moet er actie gevoerd worden om kracht op te bouwen. Uit de zaal klonk ook dat de bond weer van de gewone leden moet worden en dat een strijdbaardere koers noodzakelijk is. Een eind aan het poldermodel, macht van onderop.
Patrick Zoomermeijer kon deze mooie avond dan ook afsluiten met een boodschap van hoop. Als links meer samenwerkt en afstand neemt van het neoliberalisme, kunnen we een echt alternatief van de werkende mensen op dit kabinet zijn. Een strijdbare, democratische vakbond, bestuurd van onderop, kan daaraan bijdragen. "Wordt niet alleen boos, maar kom in verzet", bijvoorbeeld door lid te worden van de SP!