h

"We moeten de dictatuur van de markten breken"

21 januari 2012

"We moeten de dictatuur van de markten breken"

Met de volgende woorden opende Zeynep Varli, bestuurslid van de SP Zaanstreek, de bijeenkomst op 20 januari 2012 over de crisis van de euro:

Zeynep Varli"Onder het mom van een erger wordende crisis, veroorzaakt door de speculanten en bankiers, willen Merkel, Sarkozy, Rutte en een horde van technocraten en bankiers in hun kielzog een hard afbraakbeleid in de EU-verdragen laten opnemen. Overal in Europa staan de pensioenen onder druk, overal wordt hard bezuinigd. Zo betalen wij voor hun crisis.

Dit is onderdeel van het proces waarbij financiële coups werden gepleegd in Italië en Griekenland door het opleggen van bankiersregeringen die een beleid zullen voeren ten gunste van de bankiers. De bevolking heeft hier geen zeggenschap over.

We moeten de dictatuur van de markten breken! De Europese bevolking moet weigeren om de crisis te betalen. Het Europa van de miljonairs heeft gefaald, we moeten nu opkomen voor een Europa van de miljoenen gewone mensen. Een socialistisch Europa waarin de beschikbare middelen via democratische planning worden ingezet. Om zo banen te creëren en de crisis te boven te komen. Een economie op basis van de behoeften van de bevolking en niet de winsten van de rijken.

Vanavond zal senator Tuur Elzinga een inkijk geven in de processen achter de Eurocrisis en de aanval op onze pensioenen. Kennis is macht, en als we weten wat de tegenpartij aan het doen is, zijn we beter voorbereid op de strijd die ons te wachten staat. Weten we hoe we worden bedonderd.

Maar we gaan niet op onze rug liggen. De dappere schoonmakersstaking laat zien dat je met de huidige rechtse wind in Den Haag niets cadeau krijt. Je moet ervoor vechten. En als er vanavond iets blijft hangen, dan hoopt de SP Zaanstreek dat dat de boodschap is dat je niet alleen boos moet worden, maar ook in verzet moet komen!

Ook hier in Zaanstad, want de onderwerpen van vanavond lijken misschien abstract, maar voor wie van een gewoon salaris of minder rond moet komen zijn de bezuinigingen heel echt. De gesel van de sluitende begroting en meer markt en minder overheid vanuit Europa, wordt ook hier gevoeld."

U bent hier