h

19 februari Wake bij de bajesboten

9 februari 2012

19 februari Wake bij de bajesboten

Deze keer verzorgt de Raad van kerken Krommenie – Assendelft de liturgie van de Wake bij de bajesboten. Na de lezing uit Jozua 6 over Jericho stellen zij voor om onder het zingen van een lied 7 keer een rondgang te maken. Na iedere rondgang wordt een Zaligspreking uit de Bergrede aan het hek bevestigd. Bijzonder om dit mee te maken. Neem ook zelf een bloem mee om in het hek te steken.

Onlangs ontving Amnesty International Zaanstad een aangrijpende brief van een vrouw die schreef:
“Sinds een aantal maanden heb ik een relatie met een van de mannen die op de Bajesboot verblijft, nu inmiddels ongeveer 6 maanden. Ik kom daar 1 keer per week op bezoek, en ben erg geschrokken van de omstandigheden waarin deze MENSEN moeten verblijven. In de maanden dat ik mijn vriend ken zie ik hem ook erg achteruit gaan. Hij heeft totaal geen hoop meer op een toekomst, en het maandenlang opgesloten zitten zonder iets te hebben misdaan maakt hem kapot. Ik weet dat er erg veel kritiek is op dit systeem, en dat Amnesty Zaandam daar ook actief mee bezig is. Kunt u mij vertellen of er binnen afzienbare tijd iets zal veranderen aan de situatie op de Bajesboot? En kunt u mij advies geven wat ik zou kunnen doen om mijn vriend te helpen?”

Commentaar van Bert Boer, voorzitter van Amnesty hier ter plaatse: ‘Je weet het allemaal, maar als je dit persoonlijke verhaal leest ben je er toch weer even stil van. Uiteraard heb ik uitvoerig geantwoord en gelukkig kunnen vertellen dat in Zaanstad niet alleen Amnesty, maar ook de kerken en andere geloofsgemeenschappen, vluchtelingenwerk, Humanitas en mensen van de politiek zich hierover heel druk maken. Dat het landelijk bestuur van Amnesty nog steeds in gesprek is met de minister. Tegelijk moest ik er eerlijk bijzeggen dat de resultaten van die gesprekken heel mager zijn. En dat we plaatselijk niet veel meer kunnen dan onze solidariteit en menselijke betrokkenheid uit te stralen. Laten we daarmee vooral doorgaan’.

Zondag 19 februari om 14:00 uur
Rijshoutweg 14 in de Achtersluispolder te Zaandam

U bent hier