h

Koerdistan…droom of realiteit?

22 maart 2012

Koerdistan…droom of realiteit?

SP-parlementariër Harry van Bommel komt naar Zaanstad

De Zaanse SP organiseert op 1 april 2012 in Zaandam een discussie bijeenkomst over Koerdistan. Harry van Bommel, SP Tweede Kamerlid en buitenlandwoord- voerder, zal hier komen spreken over zijn recente reis naar Koerdistan en daarbij gebruik maken van film- en of diabeelden. Harry van Bommel is al heel lang betrokken bij de Koerden en hun geschiedenis. Op zijn initiatief heeft een comité handtekeningen opgehaald om tot een monument te komen voor de Koerden die in Halabja op 16 maart 1988 door Saddam Hoessein met oorlogsgas zijn bestookt en omgekomen. Afgelopen vrijdag 16 maart zijn in Den Haag 2500 handtekeningen aangeboden aan het Haagse gemeente bestuur. Of het monument voor de slachtoffers er komt hangt nu af van de Haagse gemeenteraad

Koerdistan… droom of realiteit? Dat is de vraag die de meeste Koerden in de wereld de laatste jaren bezighoudt. In vergelijking met de rest van Irak is Koerdistan veel veiliger en meer ontwikkeld. De economie loopt er heel goed. Er zijn veel internationale bedrijven, veel grondstoffen en er is een ruime werkgelegenheid.

Na de Arabische lente is de politieke en geografische kaart van het hele Midden- Oosten flexibel geworden en rijp voor verandering. De vraag is nu of de Koerden zich van hun nieuwe positie bewust zijn en de juiste stappen zullen nemen die passen binnen de nieuwe Midden-Oostenkaart en of zij de ruimte zullen innemen die internationaal aan de Koerden wordt gegund. Op deze middag kunnen meerder onderwerpen aan bod komen, zoals bijvoorbeeld: Wie zijn Koerden? Bestaat Koerdistan? Worden Koerden onderdrukt? Hoe komt het dat de Koerden geen eigen land hebben?

De Turkse freelance journalist en documentaire maker Mehmet Ulger zal ook aanwezig zijn en het publiek toespreken. Mehmet Ulger zal ingaan op de Koerdische kwestie in Turkije.

Plaats:
Gebouw van de Alevitische-Bektasi Culturele Vereniging, Klaverweg 88, 1508 CS Zaandam (wijk Koogerveld).
Datum:
Zondag 1 april 2012
Tijd:
15.00 – 18.00 uur

De bijeenkomst is toegankelijk voor iedereen en de entree is gratis.

U bent hier