h

Geen bommen op Syrië!

6 september 2013

Geen bommen op Syrië!

Tien jaar na de illegale inval in Irak dreigt de Verenigde Staten Syrië aan te vallen. De Amerikaanse regering probeert steun in eigen land en van haar bondgenoten te winnen door het als een straf voor het gebruik van chemische wapens neer te zetten. Wij zijn echter van mening dat een aanval op Syrië de crisis in dat land alleen maar vergroot.

Voorstanders van militair ingrijpen zeggen dat we ‘iets’ moeten doen om het drama in Syrië te beëindigen. Maar het is nooit verstandig om benzine te gooien op een brandend huis omdat je toch ‘iets’ moet doen. Eerdere militaire interventies in Irak en Afghanistan hadden alleen maar meer lijden tot gevolg. Het laatste wat de Syrische bevolking op dit moment nodig heeft zijn bommen op hun hoofd. Als westerse mogendheden zich nuttig willen maken kunnen ze dat doen door de grenzen open te stellen voor vluchtelingen.

Ongeacht de vraag of het Syrische regime chemische wapens heeft gebruikt is de Amerikaanse verontwaardiging over het gebruik van chemische wapens bijzonder selectief. Onlangs werd nog bekend dat de Verenigde Staten in de jaren ’80 haar toenmalige bondgenoot Irak toestond om chemische wapens te gebruiken in Iran. Een andere Amerikaanse bondgenoot, Israël, gebruikt al jaren ongestraft chemische wapens tegen de Palestijnen en de Verenigde Staten zelf maakte tijdens de oorlog in Irak gebruik van witte fosfor.

Nederland heeft zich nog niet uitgesproken voor of tegen militair ingrijpen. Maar er staan wel Nederlandse Patriot-raketten aan de Turks-Syrische grens. Op die manier dreigen we opnieuw een oorlog ingerommeld te worden. De Nederlandse regering moet daarom duidelijk stelling nemen tegen militaire interventie en de Patriot-raketten terugtrekken. Alleen op die manier kan een politieke oplossing van het conflict dichterbij komen.

  • Nee tegen buitenlandse interventie in Syrië
  • Geen Nederlandse steun aan aanvallen op Syrië
  • Terugtrekking van de Nederlandse Patriot-raketten uit Turkije
  • Onbeperkte opvang van Syrische vluchtelingen in Nederland

Aanstaande zaterdag organiseert de "Initiatiefgroep Handen af van Syrië" een demonstratie tegen militair ingrijpen in Syrië. De demonstratie begint om 13.00 bij het Jonas Daniël Meijerplein en eindigt op het Museumplein tegenover het Amerikaanse Consulaat.

Geen bommen op Syrië
7 september 2013, zaterdag
13.00 uur
Jonas Daniël Meijerplein in Amsterdam

U bent hier