h

Strijdbaar onderweg naar Utrecht

30 november 2013

Strijdbaar onderweg naar Utrecht

Roland van BraamIn de bus met demonstranten die vanmorgen vanuit de Zaanstreek vertrok, sprak steunfractielid Roland van Braam de strijdbare passagiers toe. In de geest van de rode Zaanstreek riep hij op om op te staan tegen de afbraak. De bus was geregeld door de FNV en de SP en zette koers naar de manifestatie "Koopkracht en echte banen" in Utrecht.

 

Lieve mensen, broeders en zusters, ik ben Roland van Braam, steunfractielid van de SP in Zaanstad en werkzaam bij de Abvakabo.

Goed dat jullie meegaan naar de manifestatie voor koopkracht en echte banen in Utrecht!

Maar dat is niet de enige reden waarom wij daar naar toe gaan! De kaalslag die nu plaats vind in onze sociale zekerheid en in onze samenleving wordt steeds harder en de tweedeling tussen arm en rijk wordt steeds groter. Sociale huurwoningen die steeds minder worden gebouwd en betaalbaar wonen dreigt voor ons maar ook voor onze kinderen een markt te worden waar de goedgevulde portemonnees in aanmerking komen voor goede woningen.

Sinds het aantreden van het Kabinet Rutte 2 hebben woningbouwcorporaties al voor bijna 1,2 miljard aan investeringen geschrapt. Daardoor kunnen meer dan 7000 betaalbare huizen niet worden gebouwd. Daardoor gaan bedrijven failliet en verliezen bouwvakkers, loodgieters, timmerlui en monteurs hun baan. Door de verhuurdersheffing moeten de woningbouwcorporaties gezamenlijk bijna 2 miljard euro aan belasting ophoesten. Daardoor staat het water niet aan de lippen bij de corporaties, maar ver daar boven. Je zou juist de verhuurdersheffing moeten gebruiken om te investeren in renovatie en nieuwbouw en niet laten verdwijnen in de staatskas.

Op iedere lege betaalbare huurwoning zijn deze week 282 koopwoningen beschikbaar. De SP-Tweede Kamerfractie zei hierover: "Deze coalitie maakt huren onbetaalbaar. Honderdduizenden gezinnen kunnen geen kant op. Kopen is onhaalbaar, huren onbetaalbaar." Onze fractievoorzitter Patrick Zoomermeijer van de Zaanse SP zei daar het volgende erover  "Het college in Zaanstad volgt dit slechte Haagse beleid in nieuwbouwprojecten als Kreekrijk en Provily/Slibkuil. Met de eenzijdige focus op de bouw van dure, nu onverkoopbare koopwoningen in Zaanstad dragen ze bij aan het het probleem dat de landelijke SP nu aan de kaak stelt. Ook in Zaanstad, met dezelfde PvdA en VVD aan de knoppen als in Den Haag, zijn de sociale huurwoningen het kind van de rekening."

Ook de sociale zekerheid wordt keihard aangepakt door de PvdA, de partij van de afbraak. Echte en eerlijke banen worden door mensen in de  bijstand overgenomen tegen een maand salaris van 700€ per maand. Zonder CAO en onder dwang van strafkorting worden deze mensen uitgebuit door overheid en werkgevers. Terwijl de mensen met een eerlijk CAO en vast werk de bijstand in worden gejaagd. En vervolgens mogen die hetzelfde werk doen tegen bijstandsniveau. Waar zijn ze mee bezig!? En dit zijn dan de zogenaamde sociaaldemocraten van tegenwoordig...

Sonja van Elmpt, ons gemeenteraadslid van de SP zei afgelopen donderdag het volgende tegen het college waarin ook de PvdA zit, dat het staande armoedebeleid in Zaanstad hetzelfde beleid is dat momenteel in Den Haag onder vuur ligt als een schending van de mensenrechten. Want het mensen ontzeggen van een uitkering, of moeilijk of onmogelijk maken om ervoor in aanmerking te komen door onredelijke of onmogelijke eisen te stellen, bedreigd mensen in hun bestaanzekerheid, een fundamenteel mensenrecht.

Dit kabinet maakt geen banen, maar zorgt dat ze verdwijnen en vervolgens als je je baan kwijt raakt wordt je gecriminaliseerd!

Het verschil tussen en arm en rijk wordt steeds groter zowel sociaal-economisch als in gezondheidsverschillen. Als we niet willen dat Nederland meer op het losgeslagen wildwestkapitalisme van Amerika gaat lijken, dan is het nu de tijd en de strijd om ons daar tegen te verzetten!

Vorig jaar groeide het aantal dollarmiljonairs in Nederland met 13 procent. In één jaar tijd zagen ze hun vermogen met meer dan 25 miljard euro stijgen. De 10 procent rijksten in Nederland hebben er sinds 2007 30 miljard bij gekregen en de 10 procent armsten zijn 10 miljard armer geworden. En dat noemt de PVdA 'nivelleren', maar de VVD-achterban kan dus opgelucht ademhalen want van eerlijk delen is bij dit kabinet geen sprake.

En zo kan ik nog wel doorgaan zoals de zorgkosten, waar we het al hebben over budgetpolissen afsluiten... Dit is gewoon een voorbode voor de verzekeraars om mensen met  aanvullende polissen uit de verzekering te jagen zoals mensen met chronisch aandoeningen, ouderen of mensen met een beperking. Die zullen daardoor hoge premies gaan betalen voor hun omdat die budgetpolissen toch ergens van betaald moeten worden. Een einde aan één van de pijlers onder ons sociale stelsel, de solidariteit.

Ze laten de overgrote meerderheid van de bevolking, die hard moeten werken voor hun bestaan, betalen voor de crisis, terwijl wij die niet hebben veroorzaakt. De SP zegt: laat de rijken de crisis betalen.

Wij moeten opstaan, net zoals de bakkers van Primus in Oostzaan pas, de thuiszorgmedewekers van Sensire en de arbeiders in de metaal, zoals vorige maand bij Pielkenrood in Zaandijk. Want we moeten laten zien dat we niet alles zomaar pikken! Het poldermodel van Kok was altijd al een gedrocht en nu is het dood, tijd voor actie. Genoeg is genoeg, basta!

Stop de bezuinigingen! Weg met dit kabinet! Voor het opnieuw bouwen aan een democratische en strijdbare vakbeweging! Voor een breuk met de neoliberale ideeën die ons deze crisis hebben bezorgd!

En vóór een maatschappij voor mensen, niet voor de banken! Op basis van gelijkwaardigheid, menswaardigheid en solidariteit! Daarvoor moeten we de afbraak stoppen, deze regering weg zien te krijgen en uiteindelijk de economie democratiseren. Socialisme, een economie die werkt voor de mensen en het milieu en niet voor de aandeelhouders, is wat wij willen.

Vandaag zetten we de eerste stap. Maar laat het niet daarbij blijven, laat Ton Heerts de manifestatie van vandaag niet gebruiken als een uitlaatklep om stoom af te blazen. Vandaag is een eerste test van onze gezamenlijke kracht. Vanaf hier moeten en gaan we verder. Dus wordt lid van een vakbond als je dat nog niet bent, wordt lid van de SP als onze ideeën je aanspreken, maar vooral: organiseer je! Want alleen is maar alleen en samen staan we sterk.

Zoals de grote socialist James Larkin ooit zei:
The great only appear great, because we are on our knees. So rise up! ("De groten - de bazen - lijken alleen maar groot omdat we knielen. Dus sta op!")

U bent hier