h

Mevrouw van Ommeren is nieuwsgierig: naar kandidaatraadslid Gabriëlla Molica

24 februari 2014

Mevrouw van Ommeren is nieuwsgierig: naar kandidaatraadslid Gabriëlla Molica

Dat klopt! Ik ben een nieuwsgierig typje en weet graag wat mensen in het algemeen en SP-leden in het bijzonder zoal doen en wat hen bezig houdt. Niet voor niets is iemand lid geworden van de SP, maar waarom? Wat houdt u bezig? Of wat doet u in uw vrije tijd? Bent u lid van de voetbalvereniging? Schenkt u koffie in het bejaardenhuis? Leest u voor op school? Hebt u een volkstuin? Waarom wilt u dat de SP de verkiezingen wint? Mevrouw van Ommeren vraagt het u! Dit keer is Gabriëlla Molica, nummer zes op de verkiezingslijst, aan de beurt.

Gabriella Molica

Mevrouw van Ommeren: U bent toch de voorzitter van de afdeling, is het niet?

Ja, dat ben ik en dat ben ik met plezier. Het is een sprankelende afdeling en dat geeft inspiratie en voldoening.

Wilde u altijd al voorzitter worden?

Nee, dat nou weer niet. Het komt gewoon op je pad.

Op welk pad?

Ik ben sinds een jaar of vier lid van de SP en daar ontmoet je strijdvaardige mensen dat sprak mij wel aan. Zelf ben ik sinds mijn studententijd actief betrokken bij sociaal maatschappelijke activiteiten en strijd ik voor een rechtvaardiger maatschappij.

U hebt een accent, waar komt u vandaan?

Ik ben Italiaanse en studeerde in Bologna. Bologna is een “Rode Stad” en daar werd vaak strijd gevoerd voor een eerlijke sociale maatschappij.

Hoe komt u hier dan terecht?

De Liefde! Mijn man is Nederlander, dus heb ik gekozen hier te gaan wonen en werken.

Hebt u ook moeten integreren?

Tegenwoordig is dat een wat beladen term, maar ik moest wel wennen hier, hoor! Nederlanders zijn heel flegmatiek en jullie taal is ook niet de gemakkelijkste. Nu ben ik docente geschiedenis en Italiaans maar dat is niet vanzelf gegaan.

En nu bemoei ik mij ook met de politiek, want waar je ook woont in de wereld, de strijd voor een rechtvaardige maatschappij moet overal gestreden worden.

Wat raakte u het meest toen u net in Nederland was?

De frustratie dat je je niet goed kunt uitdrukken in het Nederlands. Maar daar heb ik nu geen last meer van, ik denk dat ik aardig mijn mondje kan roeren. Wel is het triest dat de mogelijkheden om Nederlands te leren steeds meer ingeperkt worden. Behalve via de inburgeringcursus waar je heel basaal Nederlands leert, zijn er weinig mogelijkheden om goed Nederlands te leren. Cursussen Beter Nederlands Spreken moeten met vrijwilligers gedaan worden, mogen geen geld kosten, maar we vinden wel dat buitenlanders snel en goed Nederlands moeten leren!

Wat wilt u met de SP-afdeling bereiken?

In de breedste zin: dat wij ons voor de volle 100% inzetten om een rechtvaardiger maatschappij te creëren. Iedereen heeft recht op een dak boven zijn hoofd, een fatsoenlijk inkomen en zorg als dat nodig is.

Wat gaat u dan in Zaanstad doen?

Betaalbare huisvesting en een fatsoenlijk inkomen zijn zaken die veel aandacht vragen maar veelal op landelijk niveau besloten worden. Maar de taak om zorg te bieden wordt door de landelijke overheid naar de gemeenten geschoven, terwijl zij niet het benodigde geld daarvoor meesturen. Het wordt voor de gemeente een hele klus om deze taak uit te voeren en daarmee voor ons om het beschikbare budget zo rechtvaardig mogelijk te besteden.

U bent hier