Sonja stroopt haar mouwen op!
Sonja stroopt haar mouwen op!
Na acht jaar als gemeenteraadslid en daarvoor een jaar steunfractielid heeft Sonja van Elmpt nog geen genoeg van de lokale politiek. Zij staat nummer 2 op onze kandidatenlijst. Sonja is onze woordvoerder over onder andere sociaal beleid en zorg.
"Er is nog veel te bereiken en er komen nieuwe taken op de gemeente af, dan wil ik me daar graag mee bemoeien. Ik kan me zo boos maken als je ziet wat de gevolgen zijn van de rechtse politiek, mensen raken hun werk in de zorg kwijt, terwijl daar nu juist in geïnvesteerd zou moeten worden. De sociale werkvoorziening staat op instorten en iedereen die in een uitkering terecht komt wordt als uitvreter behandeld. De jeugdzorg komt naar de gemeente, dat kan heel positief uitpakken, maar dan moet je er geen bezuinigingsmaatregel van maken."
Mensen zijn meer dan een kostenpost
Ouderen worden alleen nog maar gezien als een kostenpost. Sonja: "Weet je wat dat doet met mensen? Als je alleen nog maar gezien wordt als een last voor de maatschappij?"
Die hele participatiemaatschappij waar iedereen nu de mond van vol heeft is een leugen, zegt Sonja. Het gaat om bezuinigingen en niets anders. Mensen participeren al in de samenleving, daar hebben ze geen overheid voor nodig, maar nu wordt net gedaan of dat niét zo is en iedereen kakelt dat maar na. Onder het mom dat het zo goed voor ons allemaal is als wat meer naar elkaar gaan omkijken, wordt de belangrijkste peiler van onze beschaving afgebroken.
"Mensen hebben geen vertrouwen in de politiek. Is dat gek na alle leugens die ze te horen hebben gekregen? Vooral de PvdA heeft hier een handje van. Het ene jaar staan ze nog met de SP-actie te voeren tegen de afbraak van de sociale werkvoorziening door de rechtse politiek van Rutte 1, het volgende jaar, als ze zelf aan de macht zijn in Rutte 2 voeren ze het niet alleen braaf uit, maar doen net of dit het beste idee van de wereld is."
Gemeente voert bezuinigingen braaf uit
In de gemeente wordt door het huidige college netjes uitgevoerd wat de landelijke politiek voorschrijft. Sterker nog, er wordt regelmatig vooruitgelopen op dat beleid zonder dat daar al een besluit over genomen is in de eerste en tweede kamer. Dat heeft al geleid tot het moeten terugdraaien van de inkomenstoets bij mensen in de bijstand.
Regelmatig hoor je wethouders in het land protesteren tegen de landelijke maatregelen, in brandbrieven of zelfs door het niet uitvoeren van rijksbeleid nemen ze hun verantwoordelijkheid, omdat het om de inwoners van hun gemeente gaat. Zo niet in Zaanstad, hier wordt net gedaan of ze het allemaal zelf hebben verzonnen en het geweldig goed is voor de mensen. Het enige waar ze tegen protesteren is dat er te weinig geld en beleidsvrijheid mee zou komen.
Dat er voldoende geld mee moet komen vinden we allemaal, maar die beleidsruimte? Soms wel, dan moet je als gemeente zelf kunnen bekijken wat het beste zal werken, maar Sonja vind het verkeerd als er te grote verschillen gaan ontstaan tussen gemeentes. Dat je in de ene gemeente meer voor elkaar kan krijgen dan in de andere. Die rechtsongelijkheid voor mensen die hulp of zorg nodig hebben is verkeerd. Het verschil mag hooguit zitten in de wijze waarop mensen worden geholpen, maar niet óf er een beroep gedaan kan worden op de gemeente.
Mouwen opstropen voor sociaal beleid
"Ik denk dat ik door mijn ervaring in mijn werk (ik werk mijn hele leven al in de zorg en op dit moment als consulent bij een vrijwilligersorganisatie en Mantelzorgondersteuning) als de ervaring die ik als raadslid heb opgedaan nog wat kan betekenen voor de mensen die het nodig hebben dat er een goed, sociaal beleid in de gemeente gevoerd wordt, waar mensen niet aan de kant geschoven worden, maar iedereen met respect wordt behandeld. Ik stroop mijn mouwen vast op."