h

SP: ondanks akkoord blijft afbraak Klijnsma overeind

3 februari 2014

SP: ondanks akkoord blijft afbraak Klijnsma overeind

Sadet KarabulutSP-Kamerlid Sadet Karabulut begrijpt niet waarom D66, ChristenUnie en SGP het kabinet steunen in de harde bezuinigingen op Wajongers en bijstandsgerechtigden. "De hardvochtige plannen zijn grotendeels ongewijzigd. De sociale werkplaatsen, zoals BaanStede in Zaanstad,  worden een sterfhuis, Wajongers leveren flink in op hun inkomen en werklozen worden wél vernederd maar níet op weg geholpen naar nieuw werk."

Sadet Karabulut: "In de voorstellen die kabinet en gedogers overeen zijn gekomen blijven de harde regels voor bijstandsgerechtigden gewoon overeind. Wie een baan kan krijgen aan de andere kant van het land, wordt gedwongen te verhuizen. Ook worden bijstandsgerechtigden nog steeds gedwongen om te werken zonder salaris waardoor verdringing van echte banen plaatsvindt."

Karabulut wijst erop dat de bezuiniging op Wajongers - van oorspronkelijk 1,1 miljard euro - nog altijd bijna één miljard euro bedraagt. "En voor de bijstand is het resultaat nog schraler. Van een bezuiniging van 400 miljoen euro is na lang onderhandelen 390 miljoen overgebleven. Er worden zeker 70.000 plekken in de sociale werkplaatsen geschrapt met een bezuiniging van 650 miljoen. De gedoogpartijen maken de plannen niet beter, maar plakken slechts pleisters."

U bent hier