h

Waarom SP stemmen 19 maart?

3 maart 2014

Waarom SP stemmen 19 maart?

Openingstoespraak van SP-lijsttrekker Patrick Zoomermeijer tijdens het verkiezingsdebat bij de Alevitische Vereniging in Kogerveld (Zaandam) op 2 maart 2014.

Gebaseerd op deze oproep:

Lieve mensen, vrienden, makkers,

Patrick ZoomermeijerDit is het jaar dat we het kabinet Rutte via het stembiljet een rode kaart kunnen geven. Want laat het duidelijk zijn, de gemeenteraadsverkiezingen van 19 maart gaan niet in de eerste plaats over de lokale politiek, maar zullen worden bepaald door de woede over het afbraakbeleid. Ook hier in Zaanstad. Het is aan ons die woede om te zetten in een positieve kracht, een kracht voor sociale verandering.

Hier en nu in Zaanstad zien we wat er gebeurt dankzij het Haagse beleid van dezelfde VVD en dezelfde PvdA die het ook in Zaanstad voor het zeggen hebben. Massale bezuinigingen, in totaal 60 miljoen, die dit college zonder noemenswaardig teken van protest één-op-één vanuit Den Haag doorzet naar de Zaanse bevolking, jullie dus.

Krokodillentranen helpen niet als bibliotheekvestigingen dreigen te moeten sluiten, buurthuizen aan hun lot worden overgelaten, de sociale werkvoorziening BaanStede wordt ontmanteld, er in nieuwbouwprojecten nauwelijks meer betaalbaar wordt gebouwd, bijstandsgerechtigden verplicht vrijwilligerswerk moeten doen, uitkeringsaanvragers eerst 4 weken moeten wachten op hun geld, parkeerbeleid alleen maar dient om 7,5 ton op te halen, honderden mensen in de thuiszorg onzeker zijn over hun baan en honderden ambtenaren hun baan zullen verliezen. De lijst is eindeloos, het is één grote kaalslag.

De SP is de enige die kritiek hierop in de raad consequent koppelt aan actie buiten de raad! De SP-raadsleden zijn de stem van de verzet in de raad en de SP-sympathisanten zijn de stem van verzet op straat!

We zijn er dan ook trots op zijn dat de SP het initiatief nam tot het actiecomité BaanStede, dat meer dan 5.000 handtekeningen ophaalde, honderden mensen mobiliseerde, mensen hielp om in te spreken in de raad en hun lot zichtbaar te makes. En we waren niet alleen ‘tegen’, we kwamen ook met een alternatief plan.

We mogen ook trots zijn op de Mars tegen Armoede in september. Het is ons streven om mensen te mobiliseren en te overtuigen van hun eigen kracht. En dat hebben we gedaan, geen partij in de Zaanse raad doet ons dat na!

We stonden zij aan zij met de stakers bij bakkerij Primus in één van de langste stakingen in de recente geschiedenis. Welke partij was daar nog meer elke dag? Geen!

Een stem op de SP in maart is een stem voor een rode kaart voor de gevestigde partijen, hier en in Den Haag. Een stem op de SP is een stem voor verzet tegen afbraak. Een stem op de SP is een stem op de meest strijdbare, gepassioneerde mensen in de raad. Niet voor het geld, want dat dragen we af, maar voor een socialistisch alternatief.

Dat is wat de SP is: een kameraad in de strijd. Niet vóór de mensen, maar mèt de mensen. Samen!

Ik zie een gemeente die er is voor mensen, niet een gemeente als uitgekleed uitvoeringskantoor van Den Haag. Ik zie een gemeente die de beuk erin gooit en zegt: ‘tot hier en niet verder’. Die zegt: nòg meer bezuinigingen op sociale voorzieningen? Over my dead body!

Ik wil iets aan jullie beloven. En veel kan ik natuurlijk niet beloven want we doen niet aan cliëntelisme. Maar samen met jullie beloof ik een strijd voor een 100% sociaal Zaanstad!

U bent hier