h

Kristallnachtherdenking zondag in Amsterdam

9 november 2014

Kristallnachtherdenking zondag in Amsterdam

Op 9 november 1938 werden in één nacht in nazi-Duitsland honderden synagoges en winkels van Joden vernield en bijna honderd Joden vermoord. Deze nacht die wegens het vele gebroken glas de naam ”Kristallnacht” zou krijgen was de opmaat voor de meedogenloze vervolging van Joden, Sinti en Roma, homoseksuelen en bewoners van instellingen voor geesteszieken die in de jaren tot en met 1945 miljoenen het leven zou gaan kosten.

Sinds de aanval in 1992 op een asielzoekerscentrum in Rostock (Duitsland) wordt deze gebeurtenis overal in Europa herdacht en ook op veel verschillende plaatsen in Nederland. Het Platform Stop Racisme en Uitsluiting en vroeger Nederland Bekent Kleur herdenken de Kristallnacht in Amsterdam. Ter nagedachtenis aan de slachtoffers, maar vooral ook als een gebeurtenis die aangaf waartoe racisme en uitsluiting kunnen leiden en die ons aanspoort waakzaam te blijven tegen steeds opnieuw oplaaiende uitingen van racisme en xenofobie.

De herdenking 2014 zal – zoals andere jaren – plaatsvinden bij het monument voor het Joodse verzet, Amstel hoek Zwanenburgwal, schuin tegenover het Stadhuis van Amsterdam en duurt van 19.30 uur tot
20.30 uur.

Sprekers zijn dit jaar:

- Prof. Ido de Haan, hoogleraar politieke geschiedenis aan de Universiteit van Utrecht.
- Fatima Elatik, voormalig stadsdeelvoorzitter Amsterdam-Oost en actief in de door haar en rabbijn Lody van de Kamp opgerichte dialooggroep Salaam-Shalom.
- Sharon Gesthuizen, Tweede Kamerlid van de SP met in haar portefeuille vreemdelingenzaken.

De herdenking wordt muzikaal omlijst door de zangeressen Rolinha Kross en Shura Lipovsky, die individueel en als duo Jiddische liederen zullen zingen.

Meer lezen?

  • Zie hier een overzicht van andere steden in Nederland waar herdenkingen zijn.
  • Zie de website met informatie over alle herdenkingen bij het stadhuis in Amsterdam sinds 1992: www.herdenkingkristallnacht.nl
  • Platform Stop racisme en Uitsluiting: www.stopracisme.nu

U bent hier