h

Linkse droom wordt werkelijkheid en laat Brussel sidderen

26 januari 2015

Linkse droom wordt werkelijkheid en laat Brussel sidderen

Met de inspirerende overwinning van Syriza heeft de hoop het van wanhoop gewonnen. In Griekenland, maar ook in de rest van Europa! Na 40 jaar cliëntelisme van Nieuwe Democratie en PASOK heeft in Griekenland voor het eerst sinds 1974 een andere partij de verkiezingen gewonnen. Zes jaar na het begin van de crisis, en na vier jaar van onrechtvaardige Trojka-memoranda, hebben de Grieken hun rug gekeerd naar de bezuinigingspolitiek. "Vanuit Griekenland waait nu een nieuwe wind door Europa, en dat wordt een linkse storm!", aldus fractievoorzittter Patrick Zoomermeijer.

Foto: SP / www.sp.nl

Syriza-leider Alexis Tsipras

In zijn speech laat in de avond op het plein voor de Universiteit van Athene, opende partijleider Alexis Tsipras met de woorden "Hoop schreef geschiedenis vandaag". De Grieken hebben op Syriza gestemd om een einde te maken aan de keiharde bezuinigingen, opgelegd vanuit Europa. Tsipras: "Griekenland laat vijf jaren van vernedering en verdriet achter zich."

Project van hoop

De overwinning van Syriza is volgens Tsipras een overwinning voor iedereen in Europa die tegen bezuinigingen strijdt. SP-senator Tiny Kox beaamt dat: "De overwinning van de hoop in Griekenland betekent ook dat er in de rest van Europa weer hoop is. Syriza laat zien dat je niet hoeft mee te lopen in het beleid van bezuinigen, bezuinigen, bezuinigen. De Grieken tonen ons en de rest van Europa dat het anders kan, hoe zwaar de tegenwind ook is." SP-leider Emile Roemer heeft Tsipras gefeliciteerd.

Foto: SP / www.sp.nl

Al in 2011 bracht SP-leider Emile Roemer een bezoek aan Syriza

Peter Mertens, de leider van de Belgische linkse PVDA (niet te verwarren met de PvdA hier) waarmee de SP samenwerkt, zegt in een scherpe analyse: "Nergens is de doodlopende besparingsroute van de Europese Commissie beter aan het licht gekomen dan in Griekenland. Na vier jaar memoranda van de Trojka is een kwart van alle rijkdom vernietigd, en zit één op drie Grieken in armoede. De Grieken hebben gisteren massaal voor échte verandering gekozen en een halt toegeroepen aan de bezuinigingspolitiek van de Europese Unie."

Mertens: "De Grieken hebben niet tegen Europa gestemd, ze hebben voor een ander Europa gestemd, een Europa dat de sociale noden beantwoordt, dat investeert en werk creëert, dat fiscale rechtvaardigheid instelt en tot een schuldherschikking komt. Ze hebben het recht om dat te willen, en ze hebben wat ons betreft ook overschot van gelijk om een sociale weg zoeken uit het kerkhof van memoranda en beloftes. Dat hebben ze gisteren massaal gedaan, en ik kan daar alleen maar respect voor hebben."

Het wordt nog moeilijk, zegt Mertens tot slot: "Iedereen weet dat het heel moeilijk zal worden, en het Griekse volk is het eerste dat beseft dat niet alles onmiddellijk zal veranderen. Zeker is dat men in Frankfurt, in Brussel en Berlijn allerminst gelukkig is met deze uitslag. De druk op de nieuwe Griekse regering zal dus worden opgevoerd. We kunnen alleen maar hopen dat de mobilisatie van de Grieken behouden blijft, zodat de nodige tegendruk kan gezet worden. Dat is voor morgen, want vandaag overheerst de vreugde dat er opnieuw een links project van hoop in de steigers is gezet."

Durf te strijden, durf te winnen

Zaans fractievoorzitter Zoomermeijer: "Laat de overwinning van Syriza een opsteker zijn voor alle linkse krachten, overal. In Griekenland, Nederland, heel Europa, ook in Zaanstad. Een socialistisch alternatief op het neoliberale afbraakbeleid van de EU is mogelijk. Verzet is nodig, strijd loont. We zullen nooit lijdzaam ten onder gaan!".

Meer lezen?

U bent hier