h

Herdenk de antifascisten

26 maart 2015

Herdenk de antifascisten

Direct bij het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog verdween de Revolutionair-Socialistische Arbeiders Partij (RSAP) onder de naam Marx-Lenin-Luxemburg-front (MLL-front) als een van de eersten ondergronds. Zij vochten tegen de fascistische bezetters van Nederland, zonder illusies in Amerikaans imperialisme of de bureaucratie van het stalinisme in de Sowjet-Unie.

In april 1942 werd de landelijke leiding, waaronder Henk Sneevliet, Ab Menist en Willem Dolleman, Cor Gerritsen, Jan Schriefer, Jan Koeslag, Jan Edel en de drukker Rein Witteveen, door de Nazi's vermoord. Enige maanden later werden ook de gijzelaars Aaldert IJmkers en Johan Roebers gefusilleerd.

Vanaf 1954 houdt het Sneevliet Herdenkingscomité elk jaar op of rond 13 april bij het monument op het terrein van het crematorium 'Velsen' te Driehuis/Westerveld (gemeente Velsen) de herinnering levend aan de gevallen revolutionair-socialisten en hun strijd voor socialisme en vrijheid. Bij die herdenking gaat het welbewust ook om de strijd tegen fascisme, rassenwaan en oorlog die - helaas - nog steeds actueel blijft.

"Zal ik die eens even de waarheid vertellen ..."

Aan het woord is Cor Groeneveld, ongetwijfeld het oudste oud-NAS en RSAP-lid van Nederland. Tot aan de Tweede Wereldoorlog was ze secretaresse van het PAS Rotterdam. Werkte veel met Ab Menist die ze nog steeds bewondert. Eind november 2014 is ze 105 jaar oud geworden. Het gehoor en de ogen geven wel problemen. En laatst lag Cor nog vijf dagen in het ziekenhuis na een lichte beroerte. Maar het gaat gelukkig weer.

Ze is nog precies zoals ik haar al jaren ken. Strijdbaar en kritisch als het de regering betreft. Ze kijkt en luistert zo goed mogelijk naar tv en radio, begrijpt prima hoe de bezuinigingen op de mensen inwerken. Cor kan er nog steeds opstandig om worden. "Vorig jaar met mijn verjaardag stonden er wel zeven kranten bij me hier in het verzorgingstehuis in Alblasserdam. Nou ik heb het ze gezegd. Ik heb ze allemaal uitgenodigd om Rutte en Schippers naar me toe te sturen. Zal ik die eens even de waarheid vertellen...".

De geest van NAS en RSAP: die is er nog.

Herdenking 2015

Dit jaar vindt de herdenking plaats op zondag 12 april 2015. Vanaf 10.00 uur staat de koffie klaar in het Petit Café van de begraafplaats. Begraafplaats 'Westerveld', Duin en Kruidbergerweg in Driehuis.

Meer lezen?

U bent hier