h

Dikke ik

30 mei 2015

Dikke ik

Dat de premier het contact met de werkelijkheid kwijt is was al bekend, nu huilt hij ook nog krokodillentranen over een mentaliteit die hij zelf heeft opgekweekt.

Door raadslid Evert Hartog

Rutte sprak op het VVD congres zijn zorgen uit over de “dikke ik mentaliteit” van Nederlanders. Hij pleit voor een samenleving waarin de waarden “van hardwerkend Nederland” centraal staan.

Even een lesje geschiedenis voor de Premier, die overigens afgestudeerd historicus is: Honderd jaar geleden was het de liberale voorman Cort van der Linden die de welvaart beter wilde verdelen onder de bevolking, niet omdat hij vond dat die bevolking er niet hard genoeg voor zou werken maar omdat de elite zich met luieren door het leven sloeg, niets toevoegde aan Nederland en parasiteerde op de samenleving. Hij stelde voor het erfrecht af te schaffen zodat die rijkelui weer zouden moeten werken voor hun geld. Erfenissen van rijke landgenoten konden beter onder de samenleving worden verdeeld, zodat de armoede bestreden kon worden.

Nog een voorbeeld: De liberale Amsterdamse wethouder Treub vond het oneerlijk dat een beperkte groep welgestelden er met de speculatiewinst van stadsgrond vandoor konden gaan en stelde erfpacht in, zodat de grondwaarde aan alle Amsterdammers toe kwam, zoals het hoort. Als we liberalen uit die tijd oppervlakkig horen, denken we dat het voorgangers van Emile Roemer zijn die aan het woord waren.

Hoe anders is dat nu: De VVD van Mark Rutte hamert voortdurend op eigen verantwoordelijkheid zonder mensen de mogelijkheid te geven die verantwoordelijkheid te kunnen nemen. Hij ramt de ontwikkeling van het individualisme en het recht op zoveel mogelijk bezit er bij de Nederlanders in. De liberale regering neemt maatregelen om de belastingdruk voor rijke erfgenamen te verlagen, de belasting voor multinationals tot een historisch dieptepunt te laten zakken, de hypotheekrenteaftrek voor rijke huizenbezitters overeind te houden en zijn regering bezuinigt op Sociale woningbouw, de huurtoeslag, de zorg, onderwijs en de sociale voorzieningen, op de WW en de bijstand. De boodschap is luid en duidelijk: Je moet het zelf maar uitzoeken.

Vandaag sprak ik twee mensen over de problemen die het VVD beleid hebben veroorzaakt:

Een bejaarde man die met zijn vrouw een pensioentje heeft van net boven modaal heeft zijn koopwoning enkele jaren geleden met verlies verkocht omdat hij vanwege de slechter wordende gezondheid van hem en zijn vrouw gelijkvloers moest gaan wonen. Ze kwamen in een huurwoning zonder huurverleden en moesten de maximale huur betalen. Ruim zeshonderd euro. Door de huurverhogingen van de afgelopen twee jaar en de gestegen servicekosten betaalt ze nu ruim achthonderd euro per maand, voor een sociale huurwoning! Van het netto inkomen van 1.600 euro moeten zij maandelijks meer dan 1.100 euro aan vaste lasten betalen en jaarlijks twee keer het eigen risico van 380 euro voor ziektekosten. De huurstijgingen gaan door. Hun kosten voor de gezondheidszorg stijgen door.

Is het gek dat deze man zich zorgen maakt en daarover klaagt? Nog een paar jaar huurverhogingen en de schulden gaan zich opstapelen. Heeft hij daar een leven lang hard voor gewerkt? Omdat hij zijn terechte zorgen uitspreekt wordt hij door de Premier van alle Nederlanders beschuldigd van een “dikke ik”!

Vandaag sprak ik ook een naast familielid. Hij is fysiotherapeut en doet dat werk graag. Toch wil hij liever vandaag dan morgen stoppen. Hij is meer dan de helft van de tijd bezig met gekmakende bureaucratische eisen van de zorgverzekeraar. Ondertussen loopt zijn inkomen gevoelig terug, omdat hij minder tijd heeft voor zijn vak. Hij moet nog meer dat tien jaar en ziet daar als een berg tegenop, want het wordt niet beter, de macht van de zorgverzekeraars is te groot en wordt alleen maar groter, hij kan geen kant op. Moet hij stoppen met klagen?

Moeten we hem kwalijk nemen dat hij er tegenop ziet dat hij nog tien jaar moet? Hoe moet hij iets van zijn baan maken als de zorgverzekeraars hem en zijn collega’s dat onmogelijk maken? Moet hij dan maar een andere baan gaan zoeken als 55 + er? Kansloos natuurlijk. En wie heeft deze problemen eigenlijk veroorzaakt? Hans Hoogervorst en Hans Wiegel van de VVD als ik mij goed herinner!

In deze context is het wel erg zuur dat de Premier tegen hem en al zijn collega’s in de zorg roeptoetert dat ze moeten stoppen met hun “energietrekkende verhalen”. Het dikke ik zit bij de zorgverzekeraars en is door de liberalen zelf veroorzaakt.

Dus, beste Premier, ik roep u op deze woorden terug te nemen en de klachten van huurders en zorgverleners serieus te nemen. En bovendien roep ik u op om uitkeringsgerechtigden niet meer te behandelen als criminelen die door hun eigen schuld geen werk meer hebben, want dat is niet zo.

En tenslotte, dan hou ik erover op, zet uw keffertje met zijn “dikke ik” Halbe Zijlstra terug in zijn mand, zodat hij nooit meer de papierloze asielzoeker kan vergelijken met beruchte criminelen zoals Holleeder. Ga bouwen aan een eerlijke verdeling van de welvaart en poets uw eigen VVD-ik weg! Maak wat van uw baan!

U bent hier